www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗАЩО ДЕБЕЛЕЕМ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

Много хора спазват стриктно правилата за  диетично хранене и въпреки това, пълнеят.

Звучи ви познато, нали? Не бързайте с подозрението, че закръгленият ви приятел преиначава истината. И всъщност здраво си похапва.

Учените намират доказателства, че и фактори извън храната допринасят за трупането на тлъстни. А самоизтезанието с глад може да бъде заменено от привидно несвързан с калориите начин на живот, описан в сп. "Ню сайънтист".

Рецептите в него са насочени към милионите хора, които се опитват да накарат тялото си бързо да изгаря енергията, вместо да я складира под формата на мастни възглавнички.

Изследователи предлагат алтернативни начини за борба със закръглянето. Първите успехи във форсирането на метаболизма вече са постигнати. Най-общо казано, терминът обобщава реакциите, които превръщат храната в енергия. Колкото по-бързо и пълноценно изгарят поетите калории, толкова по-малък е рискът от затлъстяване.

Какво обаче пречи това да става? Поне 7 обстоятелства.

1. Настинките

Ако неразположенията с хрема и главоболие не ви подминават и боледувате с всеки познат и колега, скоро може да се наложи да смените размера на дрехите си с по-голям.

Защото поне една от групата вируси, които ни атакуват през сезона, са свързани със затлъстяването. Като учените подозират, че "мазният ефект" може да се задържи няколко години.

В центъра за биомедицински изследвания в Луизиана са открили, че аденовирусите под номер 36, от една страна, увеличаваг мастните клетки в организма, от друга, натрупава по-големи количества мазнини в съществуващите.

Едновременно с това учените установили, че антитела на вируси се откриват 3 пъти по-често при пълните хора, което говори за настоящи и вече прекарани инфекции. Друго проучване пък съобщава, че деца с антитела на вируса като правило са по-закръглени от връстниците си, които не са боледували.

Има данни за подобен ефект и от 10 вида микроби, които причиняват често срещани зарази.

Ако наистина някои инфекции допринасят за затлъстяването при хората, това отваря път за потенциално много проста и ефективна стратегия за превенция - създаване на ваксина, обнадеждават учените

2. Хроничният стрес

При екстремно нервно-психическо изпитание като правило човек отслабва. Но при постоянно усилие да "се държи на повърхностата" в океана от житейски предизвикателства ефектът е обратен. В това са се убедили в центъра за контрол на стреса в Йейлския университет. С модерни скенери невролози наблюдавали мозъка на хора, подложени на вечно напрежение, и установили повишена активност в зона, която подсеща човек да се "утешава" със сладки или мазни храни. Затова и в името на талията трябва да избягвате постоянното притеснение.

На сходни мисли навежда и проучване за избора на храни, който правят мишки в условия на принудителна диета. На фона на продължително налаган контрол на менюто в определени дни се давал достъп и до "забранени" продукти. Щом се либерализирал режимът, подложените на диета веднага се насочвали към по-калоричните порции. Нещо повече - така постъпвали и дълго време след свалянето на ограниченията. За разлика от мишки, които не са подлагани на хранителен режим. Това според невробиолози също е в подкрепа на тезата, че при стрес организмът на свикналите да прекаляват с яденето се настървява за сладки и мазни храни.

Затова контролът на напрежението се явява по-важен от изнервящите строги диети. Или казано по друг начин, едно "Оммм" може да се окаже по-полезно от пропускането на едно хранене.

3. Топлите стаи

Няма начин да не забелязвате, че и вкъщи, и в офиса, и в магазините целогодишно ходим леко облечени.

Защото отоплението все по-често и все по-масово е настроено на летни стойности. В развитите държави това се превръща в стандарт.

Но разглезващите градуси намаляват разхода на енергия, която организмът употребява в поддържането на постоянната температура на тялото.

Независимо един от друг два екипа учени - англичани и италианци, докладват, че това може да ни прави все по-дебели. При продължило 6 г. сравняване на теглото на хора на средна възраст се оказало, че рискът от затлъстяване е 2 пъти по-малък при тези, които живеят на максимум 18 градуса. Поставен при такива условия, организмът гори допълнителни калории за поддържане на нормалните 37° телесна температура и "посяга" на резерва от мазнини.

Затова се погледнете в огледалото, преди да завъртите термостата на радиатора към по-топло, съветват напълно сериозно физиолозите. И напомнят, че кратък престой на температури около 15°, които ни карат да треперим, също може да е полезен. Обяснението е, че допълнително ускорява метаболизма с факта, че при движенията по време на зъзнене мускулите изразходват енергия.

4. Агресивни химикали

Появяват се опасения, че някои опаковки може да съдържат вещества, които взаимодействат най-вече с мазнините в храни и въздействат на хормоналната система. Тя пък има пряка връзка с размера на дрехите ни.

Екип на Бостънския университет е публикувал в специализирано издание по андрология извода си, че мъже с по-голям индекс на телесна маса и обиколка на талията имали и по-високи концентрации в кръвта на метаболити на фталати.

Друго проучване пък търси връзка с въздействие на някои бисфеноли.

Дебатът пораждат ли химикалите в опаковките рискове продължава, но според привържениците на тезата не е излишно да се проявява предпазливост дори заради евентуалното натрупване на тлъстини.

5. Мръсният въздух

Енергичното ходене пеш или джогингът на открито са безспорни съюзници в битката с килограмите. Но при положение че не ги упражнявате в централните части на града с интензивен транспортен трафик или в промишлени зони.

Вдишването на вредни газове и частици може да предизвика допълнително натрупване на паласки според изследователи от университета в Охайо.

Примирили сме се, че трупаме килца от торти и сирена, но и от нищото?!

Няма грешка, твърдят учени. Според тях масовите замърсители във въздуха притъпяват чувствителността на клетките към инсулин. Крайният ефект е повишен риск от затлъстяване и развитие на диабет от тип 2.

Изследователи разказват и за току-що приключил експеримент, който показал, че факторът влияе неблагоприятно дори при кратък срок на въздействие. Учените държали мишки в среда с въздух, наситен с фини прахови частици по 6 часа 5 дни в седмицата. Само след 2 месеца и половина опитните екземпляри имали с 50 на сто повече мастна тъкан в сравнение с животни от контролна група, които получавали еднаква по вид и количество храна, но дишали филтриран въздух. Физиолози допускат, че ефектът е сходен и при хората.

6. Скъсяване на нощта с изкуствена светлина

Ако представата ви за разтоварване след работа е продължително надигане на халби бира до късно през нощта, мислете има ли още дупки коланът ви. Защото не просто се тъпчете с допълнителни калории, но и забавяте изгарянето им.

Скъсяването на тъмния период, от който тялото ни се нуждае, за да функционира добре през денонощието, обърква циркадните ритми. Така медицината нарича вътрешния часовник, който диктува фазите на бодърстване и сън и от който зависи скоростта на обмяната на веществата. За тази опасност предупреждава хронобиологът Ранди Нелсън от Държавния университет на Охайо.

Точно с насилственото премоделиране на нормалното редуване на бодърстване и нощна почивка науката обяснява и по-голямата вероятност от напълняване при хората, които работят на смени. Особено, ако ритъмът на нощната ангажираност е динамичен.

7. Недостатъчен сън

Сигурно не ви е нужно специално извинение, за да прекарвате повече време в леглото, но ако все пак околните ви го натякват, имате алиби. От твърде малко сън се пълнее. Такива изводи правят периодично различни научни екипи, последният е новозеландски. Оказало се, че възрастни, които наддавали на тегло в рамките на 6-годишно проучване, са спали средно по 6,3 часа на нощ. А тези, които поддържали здравословно тегло - с поне 1 час повече.

Рейчъл Тейлър от университета в Отаго установил още, че за хора, които като малки са спали под 11 часа на нощ, е по-вероятно да натрупат наднормено тегло като възрастни. Лишаването от сън намалява секрецията на лептин - хормон, който потиска апетита, и увеличава нивата на грелина, който изостря глада. Така един допълнителен час в леглото може да доближи ефекта от физическа активност.

 

 

 

 

 

24chasa.bg

 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама

Реклама

  Какви са причините, за да изпитвате постоянен студ? Степента на "студоустойчивост" е генетично обусловена. Каква храна трябва да приемате, за да...
49350
Как да се справим със шума в ушите? Много българи се оплакват от шум в ухото. Понякога пищенето, бученето или бръмченето е влудяващо и някои стигат...
47370
    Как да отслабнем с помощта на коприва? Копривата е билка, която се използва за прочистване на организма. Чай, направен от коприва, има...
80385
  До 40% стигат ражданията с цезарово сечение в софийските държавни и общински болници, а в някои частни - и до 90%. Подобна тенденция се наблюдава...
25540
  Остеоартритът (коксартрозата) възниква при износване на ставния хрущял, покриващ костната повърхност Страданието възниква обикновено на опорните...
42064.5
Морбили. Описание на дребна шарка /морбили/ Народът я нарича дребна шарка, но това една от най-тежко протичащите шарки в детската възраст. Причинява се...
43320
    Каква е причината за пролетната умора? С настъпването на пролетта се появяват отпадналост, намалена работоспособност, понижен тонус на...
17530
  Вече е ясно, че по 40 лева добавка за Великден ще получат пенсионерите с доходи до 314 лв., колкото е линията на бедността. Подаръкът ще зарадва 1...
2220
  В България няма изследвания каква част от жените могат да достигнат безпроблемно стаж от 37 години, за да се пенсионират. Никой не се интересува как...
15180
      Засилено изпотяване. Описание на изпотяване Изпотяването има важно физиологично значение- чрез потта се отделят някои отпадъчни вещества...
23570

Последни коментари

Постове от форума

Кой е онлайн

В момента има 193 посетителя в сайта