www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТА "СКРИЙ ОГЛЕДАЛОТО"

(0 votes, average 0 out of 5)


Знаем какво се е случило с Нарцис в древногръцката митология. Красивият ловец зърнал собственото си изображение в чистата вода и после умрял от любов по своя лик. Днес много хора се опитват да се откъснат както от зависимостта на огледалата, а така и от мнението на околните, като обръщат внимание на по-важни за тях неща в живота. Появи се и нова диета - ентусиасти си налагат сами ограничения, като се въздържат от непрекъснати "справки" с огледалото за ден, седмица, месец и дори година. Кой колкото издържи.

Тези огледални "пости" стават все по-популярни, ако се съди по броя на блогърите, които разсъждават в интернет на темата "без огледало". Всички, които са минали през този опит, признават, че когато не гледат отражението си, всъщност виждат себе си по-ясно.

29-годишната американка Керстин Грис, която в момента учи за докторска степен по социология, успяла да изхвърли огледалата от живота си за 2 години. Тя така се усъвършенствала, че не погледнала как изглежда дори на собствената си сватба 
Цялото преживяване Керстин разказва в блога си "Свали огледалото от стената". В продължение на месеци денят й започвал както на всички хора - с миене на зъбите в банята. Огледалото над мивката обаче било закрито с перденце. Тя слагала контактните си лещи и грима си с опипване, без да се гледа. Когато карала колата си за работа, се налагало да поглежда в задното и в страничното огледало, но тя се опитвала да не гледа собственото си отражение.

Проектът на Керстин, както самата тя го нарича, си има своята предистория. В миналото тя имала комплекси за фигурата си. В гимназията била толкова депресирана, че стигнала до анорексия.

"За мен теглото беше станало фикс идея", спомня си Керстин. Тя намалила храната и течностите, които поемала, което довело до големи проблеми със здравето й. 5 пъти получавала камъни в бъбреците, липсата на телесни мазнини започнала да влияе на плътността на костите й. След много години терапия тя най-накрая успяла да преодолее анорексията.

Керстин започнала проекта "Без огледало" през март 2010 г., докато планирала сватбата с годеника си Майкъл Акерман. И това било някакъв вид реакция. Оказало се, се купуването на сватбената рокля за нея не било толкова приятно преживяване, колкото си представяла. Вместо да се види прекрасна в мечтаната рокля в огледалото, тя се погледнала и започнала да се критикува. Помислила си, че може би трябва да свали малко кила, което винаги е опасно, ако си имал анорексия преди това.

Скоро след това младата жена попаднала на пасаж от книгата "Раждането на Венера". Той описвал орден на монахини в Италия по времето на Ренесанса, който проповядвал сурови ограничения срещу суетата. "Те нямали огледала в живота си. Забранено им било да гледат другите, когато се събличат. Забранено им било дори да гледат собственото си тяло, когато сваляли дрехите си".

За първи път в живота на Керстин й се приискало да последва този пример. Харесала й идеята да живееш живота си, като опитваш света заради самия него, вместо непрекъснато да се тормозиш как изглеждаш. Така решила да започне проекта си, за да се освободи от манията да следи непрекъснато собственото си тяло и да се съсредоточи върху други неща.

Майката на Керстин я подкрепила, но първоначално била загрижена как ще мине сватбата. Искало й се дъщеря и да преживее една "нормална" церемония, като се наслаждава на всеки един момент от нея, да се погледне в огледалото и да види колко е хубава. Керстин обаче имала други планове.

Първите няколко месеца без огледало не минали без леки несполуки. Първоначално
гримът й бил размазан и имала спирала и по носа си Приспособила се обаче много бързо.Научила се да избягва да гледа изображението си в прозорци и други огледални повърхности. За сватбената си рокля разчитала на приятелите, които й казвали как изглежда. И изцяло се доверила на фризьора си за прическата.

За изненада на мнозина сватбеният ден бил един от най-лесните за навигация. Керстин се съсредоточила върху значението на този ден - тя се омъжвала за любовта на живота си. Първият танц на младоженците неслучайно се казвал "Аз ще съм твоето огледало".
През март 2012 г. експериментът приключил. Заобиколена от близки и роднини, Керстин се погледнала в огледалото за първи път от 2 години. Останала доволна от това, което видяла. Приятелката й Обри Тул, която е и доброволец по проекта, се надява опитът на Керстин да е вдъхновение за много жени. "Повечето от нас днес се вижат само отвън. А нейното послание е наистина да започнем да се гледаме отвътре", смята Обри.

Журналистката на свободна практика в Ню Йорк Отъмн Уайтфийлд Мадрано, която пише за мода, е правила 2 такива диети от по един месец за последните 2 години. Тя избягвала да гледа изображението си дори в тенджерите в кухнята, като описвала всичко в блога си. При първия опит използвала миниатюрно огледало, за да нанася грима си. Втория път вече го правела по усет.

"Бях изненадана от това колко бързо спрях да се тревожа за това как изглеждам. А след като аз не мислех за това, реших, че и другите не го правят. Което всъщност е самата истина", пише 36-годишната Мадрано. Чак тогава тя разбрала
колко много е използвала огледалото като "сал",  с който да минава през несполуките си. С него се опитвала да изглежда поне "нормално", когато нещата не вървели. "Когато го махнах, вече трябваше да бъда честна със себе си."

Мадрано е решила да спазва диетата "без огледало" по веднъж всяка година. Така тя иска да си напомня, че не е нужно да е наясно всяка минута как изглежда, за да е пълноценно и справящо се с обстоятелствата човешко същество.

Пристрастяването към огледалото не е непременно признак на суета или нарцисизъм, а по-скоро нормална реакция в едно общество, което обръща голямо внимание на външния вид, коментира пред в. "Ню Йорк таймс" британската социална антроположка Кейт Фокс. "Нормалното" често се подменя от натрапваните от медиите суперкрасавици и спортни атлети.

Докато жените, както злата кралица от "Снежанка", са по-импулсивни почитателки на огледалото, мъжете не остават много по-назад и често се оглеждат. Стига се и до психологическо пристрастяване към огледалото, също както с алкохола или цигарите.
Вместо пълно отказване от огледалото някои терапевти препоръчват на пациентите си да престанат да се гледат в огледалото с критични очи. Заменете това с лице, което приема нещата, каквито са. Повтаряйте си фрази, които описват как бихте искали да се чувствате - "елегантна", "спокойна", "Добре съм". И наитина ще се почувствате по-добре.

 

 

 

 

 

 

 

 

24chasa.bg

 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама

Реклама

  Продукти. 3 кг говеждо или биволско месо 1 качество, без кости, 4 кг нетлъсто  свинско месо, 3 кг твърда сланина, 250 г сол, 6 r селитра, 20 г...
89514.2
    Продукти за една порция: 170 г месо, 10 г свинска мас, 5 г вино, сол. Гарнитури: салата, хрян, кисело зеле, лимон, зелена салата Техника на...
5945
    Трептене на клепача/миокимия/ Потрепването на клепача се нарича миокимия на клепача. Причини за потрепването на клепача Потрепването на клепача...
113365
      РИТУАЛИ Коли се курбан, празнично жертвоприношение в чест на светеца, задъл­жително риба. Затова празникът се нарича още Рибни Св. Никола,...
15333.5
  Съгласно Източния календар, управителка на 2018 г. ще бъде мъдра и уравновесена персона. Става дума за Жълтото Земно Куче, което от първите дни на...
4590
  Професорът по физика и математика в Колумбийския университет и съосновател на Световния научен фестивал Брайън Грийн  потвърди това, което учените...
4380
  Какъв е процентът на точност на предсказанията на Ванга? Какво предрича Ванга за периода 2018 - 5079? Според социолози от 99 анализа на...
8770
  Чудодейни сълзи на света Петка текат по стената на скалния параклис в центъра на Трън. Според местните хора течността дава здраве и сила на всеки,...
23590
В народния календар празникът на св. апостол Андрей е свързан с няколко поверия. Денят се събужда, започва да расте, да едрее. Казват, колкото иглен...
14920
  Фейсбук група групата „Отслабвай и бъди здрав с мен Атанас Узунов” не спира да се разраства всеки ден, за половин година е събрала над 30 хиляди...
2070

Спонсорирано

Реклама-спонсорство

loading...

Последни коментари

Постове от форума

Кой е онлайн

В момента има 96 посетителя в сайта