www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО Е ТРЕТИ ПОЛ И КАКВО Е СОЦИАЛЕН ПОЛ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

През последните дни много думи се изговориха и много въпроси се зададоха около това – „ДА или НЕ за Истанбулската Конвенция”?

Най-големият водовъртеж се завъртя около така изваденото от нищото понятие за „третия пол”. Както пише едно от публичните издания думата „трети“ в Истанбулската конвенция се споменава само два пъти в документа – и двата пъти става дума за „трети страни”.

Погледнато по този начин, опитът за налагане на определението „трети пол” се измества към това, че всъщност е направен опит да бъде доуточнено понятието в Конвенцията за „социален пол”.

В чл. 4 пише, че мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъдат осигурени без всякаква дискриминация основана на пол (има се предвид жена/мъж и социален пол/пола на база на социалната определеност в обществото).

Какво означава – социален пол?

Мисля, че е важно тук да бъдат направени няколко доуточнения, доказали своята значимост през вековете и предопределили световни, държавни и човешки съдби. Социалният пол, както по-горе споменах, е социалната определеност в обществото, в което живеем и тя също така следва определен наложен стереотип, определен от същото това общество.

Социалната роля на половете в обществото означават как се очаква от нас да действаме, да говорим, да се обличаме, да се грижим за себе си и да се държим на базата на нашия определен пол.

Например, момичетата и жените обикновено се очаква да се обличат по типично женствени начини и да бъдат учтиви, приспособими и грижовни.

Обикновено се очаква мъжете да бъдат силни, агресивни и смели.

Всяко общество, етническа група и култура има очаквания за ролята на половете, но те могат да бъдат много различни от групата.

Те могат също да се променят в едно и също общество с течение на времето.

Например, в миналото розовото е било считано за мъжествен цвят в САЩ, докато синьото се счита за женско. Мъжките народни носии на Шотландия са с къси поли, специфични за съвременната дамска мода. Също така за мъжете е прието да бъдат късо подстригани, но по-малко мъжествени и агресивни ли са например рокерите, или металистите?

Човекът е „социално животно” казва един от най-великите американски психолози Елиът Арънсън, удостоен с редица престижни награди за принос към подобряването на междугруповите взаимоотношения и социалната психология.


Арънсън твърди, че човекът не може да оцелее сам и да живее в изолация. И това в голяма степен е точно така, не веднъж доказало своята истинност. Хората живеят в групи, семейства, общества, народи и всички имат своята традиция, култура и ценностна система. Често тези социални норми на определение и отношение към определените полове и социални, етнични, религиозни и расови са с различна степен на приемане, толеранс и дискриминация.

Следвайки стереотипизираните нагласи на обществото, ние много често не си даваме сметка, че следваме безрезервно и дори инертно нагласи на нетолеранстност, обезценяване и дискриминация.

Ако се върнем към приноса на Елиът в изследването на социалната определеност и ще видим, че както той казва „Чувството на безпомощност и безсилие, което остава у потиснатите хора, неизбежно принизява самооценката им, като този процес започва още от ранно детство.”

Елиът се позовава на редица експерименти, които доказват, че чернокожите деца не желаят да играят с чернокожи кукли, защото те вече са били убедени, че не е добре да си чернокож и намирали белите кукли за по-хубави и изобщо ги оценявали по-високо. Също така при експеримент със студенти, на които им е била дадена една и съща статия, но им е казана, че едната е написана от мъж, а другата от жена – много по- високи оценки получили статиите, за които студентите смятали, че са написани от мъже.

Студентите смятали, че написаните от жени статии по принцип са по-слаби от статиите, написани от мъже, също както чернокожите деца са се научили да оценяват черните кукли по-ниско от белите.

Това е наследството на общество, пълно с предразсъдъци.

Как половите стереотипи засягат хората?

Както вече стана ясно, „стереотипите за пола” могат да причинят неравно и несправедливо отношение поради пола на дадено лице. Това се нарича сексизъм. Съществуват четири основни вида стереотипи, свързани с пола:

Личностни черти - например, жените често се очаква да бъдат наивни и емоционални, докато мъжете обикновено се очаква да бъдат самоуверени и агресивни. И ако това не се случи и мъжете не са самоуверени и агресивни, то тогава цялата тяхна общност ги нарича „женчовци” или „комплексари” или още по-лошо „мамини лигльовци”.

Домашно поведение – например, някои хора очакват жените да се грижат за децата, да готвят и да почистват дома си, докато мъжете се грижат за финансите, работят върху колата и извършват домашни ремонти. Не знам дали сте си давали сметка колко отговорно и същевременно самотно е да се грижиш сам за средствата и ремонтите в къщата, а от среща да ти казват, че това е мъжка работа и не могат да си „цапат ръцете” и същевременно да ти се иска да си повече време с детето си и да нямаш тази, преди всичко емоционална възможност, защото твоят баща не е бил с теб и не ти е показал как става това.

Да си много гладен и даже да ти се налага да си мислиш, че не си, но да не можеш да си сготвиш нищо или да си сложиш да хапнеш (имам и такива случаи сред моите познати), защото жена ти не се е прибрала от работа и не е сготвила и не е сложила трапезата. Не е ли най-малко осакатяваща тази „неспособност”, която са ти предали благодарение на твоя „социален пол”?

Физически вид - Например, жените се очаква да бъдат тънки и грациозни, докато мъжете се очаква да са високи и мускулести. Ами ако ти чисто наследствено си се родил нисък за „социалното изискване за мъж”, какво се случва тогава? Историята има редица ярки случаи за това, за съжаление с много трагични последици за цели държави и нации.

Ако всички ние наистина се замислим спокойно над собственото си човешко функциониране ще си дадем сметка, че всички тези стереотипи по полов признак могат да затруднят нашите взаимоотношения с останалите хората.


Изключителните полови стереотипи са вредни, защото не позволяват на хората да изразяват напълно себе си и техните емоции. Например, мъжете не трябва да са чувствителни и да плачат (дълбока застъпено в българската култура).

Голяма част от неизразените и потиснати емоции при мъжете обаче водят до тежки злоупотреби с алкохол и наркотици и в голям процент до самоубийства. Или пък другата позиция – за жените не им е позволено да бъдат независими, умни или творци.

 

Поради този факт например, час сега - 21 век от ПОДЗЕМИЯТА на Галерията Уфици във Флоренция, Италия се изваждат творбите на талантливите жени художници. Кажете скъпи съвременници, не е ли това „човешка слепота” или инерция на следване на „социалния- полов стереотип”. И като край на това, не много късо представяне по темата ми се ще да подчертая, че това е акцента на така наречената Истанбулска конвенция – да акцентира върху свободния избор, непредопределен от насилие, арогантност, човешка завист и омраза. А ТОВА СЕ УЧИ! Учат се хората на уважение към ДРУГИЯ, РАЗЛИЧНИЯ - по пол, възраст, етнос, религия, цвят на кожата…

Екатерина Велева

Фондация П.У.Л.С.


 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама

Реклама

  Българите оставят повече пари в Северна Гърция и харчат значително повече спрямо немските туристи. Изпреварват ги единствено турците, предпочели да...
3610
    Тази диета ще ви даде възможност да отслабнете от 3 до 6 кг. Тя е предназначена за онези, които могат да издържат на глад. Ден ПЪРВИ: 6 сварени...
18890
Всички мечтаем за стройно тяло, но как да го постигнем? Тази диета е с доказано ефективна за стегнат корем и бедра без целулит. Раз­четена е за 6 дни,...
19975
  До 2 август ще продължат ежедневните краткотрайни валежи с гръмотевици. След това се очаква хубав и топъл месец, прогнозира в „Събуди се” по NOVA...
14240
  Ефект-5кг Тип - нискокалорична Продължителност - 7 дни Повтаряемост - веднъж месечно Преобладаващи храни - яйца, зеленчуци Стойност -...
18450
Защо да използваме авокадо? Изследване на екип от университета Лома Линда в Калифорния, публикувано в Nutrition Journal, проследява чувството на ситост...
10530
Отслабвате, но отпуснатото коремче остава и това ви пречи да се чувствате добре. Понякога упражненията не са достатъчни, за да изгорят мазнините на...
69880
      Какво представлява лимонената  вода? Това е вариант на "чаената диета", при която вместо чай, който при някои хора може да дразни лигавицата...
58604.5
  „Виж болестта си от дъното на чинията”, казват китайците. Софиянецът Атанас Узунов го знае най-добре, от личен опит. Преди две години той тежи...
14400
    Паническо разстройство. Какво представлява паническо разстройство? Паническото разстройство е тревожно...
37704.5

Спонсорирано

Реклама-спонсорство

loading...

Последни коментари

Постове от форума

Кой е онлайн

В момента има 111 посетителя в сайта