www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РИСКОВЕТЕ ПРИ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Можете да използвате и следните показатели, за да определите дали имате риск от развитието на някоя болест, ако сте с наднормено те

80 см талия при жените означава повишен риск от заболяване.

88 см - висок риск от развитие и на други болести.

При мъжете съответно 94 см обиколка на талията означава изключително повишен риск от няколко вида заболявания: сърдечни, бъбречни и на черния дроб.

102 см обиколка вече е висок, изключително сериозен риск от заболявания.

С какви проблеми се борят дебелите хора

80 на сто от хората с наднормено тегло са с болни сърца и кръвоносни съдове

Защо моят личен лекар непрекъснато ме предупреждава, че трябва да свалям килограми? Имам около 7 килограма над нормата и вече започвам да се ядосвам, когато личният лекар ме срещне на улицата и не пропуска да ми каже, че трябва да отслабвам, защо? И с тези килограми аз се чувствам много добре и нямам никакви проблеми със здравето.

Много медици твърдят, че да си пълен, а още повече затлъстял, е тежко и в преносен, и в пряк смисъл. Наднорменото тегло на тялото носи опасност за много заболявания. В 80 на сто от случаите наднормените килограми причиняват увреждания на сърдечно-съдовата система. В кръвоносните съдове се натрупва мазнина, в тъканите - също. Диафрагмата променя положението си и човек започва да диша трудно. Гръбначният стълб също трудно издържа на голямата тежест. Освен това наднорменото тегло ограничава движенията на тялото, а това води до депресия. И в един момент човек забелязва, че проблемите започват да се появяват във все повече органи. Разбира се, някой ще каже, че конструкцията на тялото му е такава и нищо не може да направи. Това, разбира се, е вярно, но само в определени случаи. Статистика показва, че в 75-80% от случаите затлъстяването е свързано с неправилното хранене. Това значи, че понякога човек сам си е виновен за проблемите. Храни се с прекалено тлъсти и пикантни храни, тъпче се така, че затруднява обмяната на веществата, и непрекъснато трупа тлъстини. А това вече е широко отворената за болестите врата.

Ще отслабна ли, ако намаля мазнините в храната си

Да, поне така твърдят специалистите. Но това не значи, че трябва напълно да се откажете от мазнините. Просто се постарайте да използвате продукти с по-ниско съдържание на мазнини. Растителните и животинските мазнини трябва да се разпределят по равно. Количеството на приеманите мазнини се определя на базата на теглото в килограми. Ако тежите 60 кг, дневно са ви необходими 60 грама мазнини. Това е една десертна лъжичка зехтин или соево масло, съдържащи мононенаситени мазнини, плюс лъжичка царевично или слънчогледово олио. При това е добре да използвате маслото не при пържене, а за подправка на салата. При подобна диета обаче много е важно да се има предвид от какво боледува пациентът:

- Ако той има проблеми с черния дроб, трябва да намали употребата на животински мазнини.

- Ако се бори със затлъстяване от висока степен, трябва да ограничи растителните мазнини, защото те са по-калорични.

- При заболяване на червата - също.

Но за предпазване от атеросклероза трябва да се избягват животинските мазнини. Не може да се каже еднозначно, че растителните мазнини са диетични, а животинските - не. Трябва да се изхожда от конкретната ситуация.

Колко калории са ни необходими

Аз никога не мога да разбера как да изчислявам калориите, които приемам с храната. По-лесно е да ми препоръчате някаква диета, която ще ми помогне да смъкна от теглото си 12-те наднормени килограма.

При многото опити за намаляване на наднорменото тегло се използват твърде много и различни диети. Не са малко и спекулациите с тях. Не трябва да се захващате с първата ви препоръчана диета. Помнете, че има основни принципи за правилното хранене и закон за запазване на енергията в организма. Тоест, колкото енергия сте изразходвали през деня, толкова трябва да възстановите чрез храната. Разликата между изразходваната енергия и получаваните чрез храната калории не трябва да бъде повече от 300 до 500 ккал. И това трябва да определи диетолог, който да се базира на степента на затлъстяването ви. Правилото обаче си остава едно и също - всеки ден в организма ви трябва да попадат не повече от 1200 ккал. Не са редки случаите, когато човек сам се поставя на нискокалорична диета - например 600 ккал на ден, за да отслабне по-бързо. Но такива хора стават твърде раздразнителни, избухливи и агресивни. Има данни обаче, че до 75 на сто от хората, които са били на такава диета (от 400 до 800 ккал на ден), възстановяват същите килограми в продължение на една година. Затова не предприемайте на своя глава отслабване чрез диета, която сами сте си измислили или някой ви я е препоръчал. Ще си създадете сериозни проблеми, ако не си направите консултация с лекар.

Трябва ли да се ограничи приемът на въглехидрати

У нас захари се използват два пъти повече, отколкото се предвижда в структурата на здравословното хранене. Всички продукти, съдържащи захар, действат на инсулиновия апарат и на задстомашната жлеза. Ако инсулиновият апарат работи добре, значи не може в депата на организма да се трупат тлъстини. Затова трябва по-често да се правят цялостни профилактични прегледи.

За да се избегнат редица болести, специалистите съветват в храната да се съдържат колкото се може повече хранителни влакна. Иначе най-напред проблемите се появяват в червата, а на първо място е ракът. Ако всеки от нас започне да изяжда на ден по един килограм зеленчуци и плодове, проблемите със здравето ще намалят наполовина.

Запомнете!

Здравословното хранене не трябва да бъде акция за един или няколко дни, а правило за цял живот. Затова най-добре е да записвате какво изяждате на всяко хранене. След като минат 7 дни и се върнете към записаното, ще видите, че все по-често си позволявате да преяждате. А това не бива да се случва, защото за регулиране на теглото е необходимо не само да се ограничи притокът на енергия, а и да се изразходва. Това означава, че е необходимо физическо натоварване. Разходките и физическите упражнения помагат за освобождаването от наднормените килограми.

 

 

 

blitz.bg

 loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 208 посетителя в сайта