www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЪЛГАРКАТА НАД 40 ГОДИНИ Е ЖЕСТОКО ДИСКРИМИНИРАНА НА ПАЗАРА НА ТРУДА, КАК ЩЕ НАПРАВИ ГОДИНИТЕ ЗА ПЕНСИЯ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

В България няма изследвания каква част от жените могат да достигнат безпроблемно стаж от 37 години, за да се пенсионират. Никой не се интересува как това усилие ще се отрази на нежния пол. И в каква степен усилията ще се отразят  на личното здраве и житейските им сътресения. За тези сътресения алармират от фондация, занимаващи се със социалните изменения, възникващи с възрастта, пише "Уикенд".

Твърди се и още нещо тревожно - че възрасто­вата дискриминация на пазара на труда вече за­сяга жените много по-рано. Предубежденията спрямо дамите започвали още към тяхната 45-годишнина. Към "одъртяването" за пред работодателя се наслагвали и очаквания и преценки от сорта на "как изглежда".

Дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст, ще направи не само работата ни, но животът ни невъз­можни - казва управителят на споменатата фондация Геновева Тишева. - За да не се обезсмисли реформата в пенсионната система, тя трябва да бъде съчетана с мерки за недискрими­нация, за запазване на работата до определена възраст, за преместване на друга работа, когато е необходимо, за пълноценно използване капацитета на работещите жени."

Според анализаторката разликата в пенсиите на двата пола се обуславя и ще се обуславя още дълго не от готвените реформи в пенсионната система, а от разликата в заплащането на мъжете и жените, която се дължи преди всичко на субективни преценки, не в полза на жените, попреминали 40. Според организацията трябва да се предоставят балансирани възможности за по-ранно пенсиониране, за премина­ване на друга работа, когато става дума за физически труд и дейност при особено натоварване, съобразена с възрастта и здравословното състояние.

"Тези възможности не трябва да рефлектират върху заплащането", твърди Геновева Тишева. Точното име на представляваната от нея фондация е „Български център за джендър изследвания". (Джендър е термин от английски. Понятието включва социалните, културните и пр. измерения на биологичния пол.) Това не е феминистки настроена организация потвърждава го твърдение на нейната управителка, че и за двата пола изискванията за възраст и за стаж за пенсиониране са много високи".

Никой не се интересува как една жена ще направи 37 rодини стаж, 6ез да изпадне в житейски сътресения.

 loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 27 посетителя в сайта