www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Юсуф Акгюн: Външността е по-важна от таланта на актьора

(2 votes, average 3.00 out of 5)

 

 

Орхан наскоро е изгубил баща си и има дъщеря, ето защо реагира много емоционално на случващото се около него. Струва ми се, че на негово място не бих се държал така. Ние сме много различни той има други очаквания от живота, много отговорности, управлява семейния бизнес и образованието му е съвсем различно от моето. Орхан винаги обмисля следващия си ход, а това няма нищо общо с моята спонтанност и вътрешната свобода, на която се радвам", признава Юсуф Акгюн, който се превъплъщава в образа на съперника на Селим за сърцето на Дженет. Българските зрители го познават като Корай в Огледален свят"(2012) и Оркун в Моят живот" (2017).

Сълзи от Рая

Сериозен, сдържан и затворен, често колегите му признават, че в началото на съвместната си работа намират Юсуф за надменен и резервиран. С времето обаче разбират, че зад привиднат астуденина се крие добра и отзивчива личност, която цени истинското приятелство. Смятан от мнозина засвръх спокоен и дори хладнокръвен, 35-годишният актьор в действителност признава, че има лют нрав и е изключително темпераментен. Влага много любов, отдаденост и страст в своите занимания. Трудно излиза от равновесие, но ако някой го ядоса достатъчно, му е нужно време, за да възвърне баланса си. Затова не обича конфликтите и се опитва да стои настрана от подобни ситуации. Юсуф Акгюн, който е роден на 11 септември 1984 г. в Истанбул, е борец по душа. Обича предизвикателствата и е категоричен, че те са го изградили като личност. Признава, че никога не е бил галеник на съдбата, затова всичко, което е постигнал, е плод на дългогодишни усилия, упорство и много, много труд. Баща му е търговец, а майка му домакиня. Отгледан е в дом, в който хармонията, спокойствието и взаимното уважение са издигнати на пиедестал. Докато учи восновното училище, Юсуф за пръв, път участва в няколко пиеси. Любовта му към сцената продължава и след като закриват театралната Формация към школото, той моли родителите си да го запишат в кварталното театрално студио. Още като тийнейджър е наясно с желанието да стане актьор и да развива своите качества и таланти. А такива определено не му липсват.

Първият си успех на сцената Юсуф постига подрежисурата на Ферхан Шенсой. Актьорът разкрива, че с Шенсой са били толкова близки, че в определени моменти за него той е бил не просто учител и ментор, а и нещо като баща. "Получавах от Ферхан уроци не само на сцената, но и за живота като цяло. Неведнъж ми е давал съвети. След родителите ми той е фигурата, която най-много ми помогна да съм личността, която виждате днес. Показа ми как да развия интуицията си, да пренебрегна съмненията и предразсъдъците, да се науча да се отпускам и да се наслаждавам на живота, вместо постоянно да се крия и да бягам от страховете си", разкрива в интервю Юсуф. За мнозина от колегите му,обаче е ясно, че помощта на Шенсой често е гарнирана с изключително високи изисквания и прецизност в работата. Самият режисьор е много придирчив към актьорите, а и все още, макар и след смъртта му, се носи славата му на строг възпитател, който не прави компромиси. Неговият педантизъм е почти диктаторски стига дотам, че понякога с дни не позволява на актьорите да напускат театъра. А докато на сцената има представления, репетира с трупата в гримьорните. Тези "изтезания", поради които много от неговите ученици се отказват по време на обучението, имат благотворен ефект върху малцината, които успяват да се справят с тежката му ръка. И Юсуф е един от тях. "С много упорство и труд завърших театралния факултет на "Йедиттепе". На моменти имах чувството, че се боря за физическото си оцеляване. Толкова тежки бяха репетициите ни, че буквално след някои от тях припадах от изтощение. Това обаче кали характера ми. Не обичам глезотиите. За мен актьорската професия е нещо много повече от слава, лъскав живот и постоянни изяви пред медиите. Да си актьор е привилегия, която ти позволява да променяш човешки съдби." Стартът в кариерата на Юсуф не е осеян с цветя и рози. След като завършва актьорското си образование с пълна стипендия за отличен успех, той започва работа в театъра. Хонорарите обаче са ниски. След 2000 г. телевизионните проекти в южната ни съседка набират все по-голяма популярност. И въпреки че като студент Юсуф се кълне, че няма да изостави театъра, той леко му обръща гръб, за да направи първите си роли за малкия екран. Първоначално дебютира в рекламния и шоу бизнеса. Снима се и като модел, но първата му истинска роля е през 2004-та във филмовия проект "Баланс и маневри". Следват участия в сериалите "Прекършени криле" (Йозай) и "Всички" (Коркут). В продължение на близо седем години Юсуф работи упорито, но късметът не го съпътства. Въпреки таланта си не получава големи роли и това до известна степен сломява духа му. Родителите му обаче не спират да го окуражават и той не се предава. Решен е да прояви инат и ако е нужно да мизерства, за да постигне своята цел да запише името си в списъка на успелите млади актьори.


ВЪНШНОСТТА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ

При един от поредните кастинги Юсуф научава причината, поради която продуцентите го пренебрегват. По това време той не притежава добре изваяната физика, с коятого познаваме днес. Юсуф е леко пухкав и далеч от визията, която лайфстайл изданията промотират. "Бях стъписан, когато момичето, което отговаряше за кастинга, леко ми смигна и с усмивка добави, че съм далеч от физическите параметри на актьора, който ще изпълни главната роля. Погледнах отново обявата отговарях на изисквания pъcт. Казах й го тя обаче добави: "Не говоря за ръста ви, а за килограмите". Това ми подейства като плесница в лицето", споделя актьорът. В началото е потиснат, но по-късно думите на непозната го амбицират.Юсуф дълго помни лицето й и това мy дaвa допълнителен стимул да тренира неуморно. "Колкото и да ми е неприятно да го призная, оказва се, че визията е по-важна от актьорските умения. В телевизията те са от второстепенно значение. Особено когато говорим за водещи роли", разкрива с известно разочарование красавецът. Нова визия нов късмет! Това се оказва мотото, което гарантира успеха на Юсуф. Той е поканен да изиграе ролята на Корай в култовата поредица "Огледален свят". И въпреки че първоначално е планирано персонажът му да има второстепенно значение в сюжетната линия, още след успеха на първи сезон сценаристите са принудени да направят образа му един от водещите в сагата. Продуцентите са изненадани, че с актьорските си качества и харизматичната осанка Юсуф успява да измести фокуса от ЧаатайУлусой, който е звездата на сериала. В жълтата преса дори витаят слухове, че заради по-голямата популярност на Юсуф сред зрителите Чаатай не може да се концентрира върху доброто изпълнение на ролята си. Според злите езици неочакваната развръзка дори създава допълнително напрежение между двамата актьори не само наснимачната площадка, но и извън нея. Юсуф обаче опровергава тези слухове. "Това са евтини трикове, които според мен просто допълнително разпалват интереса на публиката. С Чаатай не сме близки приятели, но се уважаваме. Той е невероятен професионалист и не би допуснал личните отношения да повлияят на работата му.

ЛЮБОВНИ ТРЕПЕТИ

За връзките на Юсуф не се знае много. Той старателно пази интимните си отношения в тайна, и то съвсем основателно. Въпреки това популярността и засиленият интерес на зрителите към личния му живот предизвикват папараците. През 2014 Г., веднага след приключването на втория сезон от "Огледален свят" , Юсуф е заснет под ръка с къдрокоса красавица. В продължение на година актьорът ревностно крие подробности относно своята избраница, но след като страстта го завладява, признава, че младата дама не принадлежи на актьорските среди, а нейното име е Едже. На крилете на любовта Юсуф твърди, че желае да остарее с Едже, но уви, съдбата е отредила друго. Връзката им продължава близо три години. Без много шум двамата се разделят вкрая на 2016-а. Приближени до актьора споделят, че Едже е пожелала да сложи край на отношенията си с Юсуф. Причината многобройните му работни ангажименти. През февруари миналата година е уловен от обективите на любопитни фоторепортери с новата си половинка актрисата Нилпери Шехинкая (Аслъ "Сърцето на града", Шейма "Сезонът на черешите"). Романтичните им отношения обаче не продължават дълго и през ноември той е забелязан с нова приятелка този път неизвестна брюнетка, носеща букет от галантния си кавалер.

 

Източник: "ТвСага"

 loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 23 посетителя в сайта