www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТИ ПРИ ОГРОМНО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

(1 vote, average 5.00 out of 5)

как да отслабнем


Затлъстяването - бич на нашето съвремие

Съвременната медицина отчаяно апелира за намаляване на телесните мазнини, а резултатите от проучванията за теглото на хората са повече от обезпокоителни - 70 на сто от европей­ците, в това число и българите, са с наднормено тегло. От тях над 35 % са затлъстелите хора с хронични болести като диа­бет, високо кръвно и холестерол, ставни и венозни проблеми. Всички те се дължат именно да повечето килограми. Това оз­начава, че всеки трети европеец е прекомерно дебел и болен заради това, а тези заболявания са първите 6 водещи причини за преждевременна смърт, тъй като включително причиняват и рак.

Основната предпоставка за профилактиката и лечение­то на затлъстяването и всички съпътстващи го увреждания е нормализиране на телесното тегло. Може да постигнете това с помощта на два основни "лоста" - двигателния и диетичния режим. За да отслабнете трайно, е необходимо да се увеличат физическото натоварване и движението пеша и двигателният режим да е хармонично съчетан с диетично хранене.

Колко пъти на ден да се храним, за да не напълнеем?

Предраз­положените или засегнатите от затлъстяване трябва да спазват следните правила:

  • Храненето да става 4-5 пъти дневно с обемиста и засищаща, но бедна на калории храна (зеленчуци, не-сладки плодове, не­тлъсто месо, мляко и млечни продукти, яйца, риба).
  • Добре е да се избягват възбуждащи апетита ястия, острите подправки, солените и пикантните храни, тестените продукти, сладкишите, конфитюрите и сладкар ските изделия, алкохол­ните напитки.
  • Хлябът да се ограничава около 50-100 г дневно и да бъде типов, ръжен или черен, които са по-малко калорични и по­-богати на витамини и минерални соли.

Да не се приемат подсладени напитки

Често хората с наднормено тегло отминават проблема с пренебрежение, тъй като нямат сили да променят начина си на живот. А това е неизбежно необходимо за справяне с проб­лема. Само с краткотрайна диета от една седмица и временни ограничения не се свалят много килограми, при това трайно. Така че оправданието, че вече сте пазили диети, но те не ви действат и затова е по-добре да не полагате усилия, е напълно неоснователно.

Диетите изискват строги хранителни ограничения, проме­нят плавно хранителните навици и стопяват килограмите за­дълго. Тези режими са разработени за постепенно вталяване за хора със затлъстяване и затова няма риск да се получи т.нар. йо-йо ефект, след като спрете диетата. Имайте предвид обаче, че е почти изключено да се върнете към предишния си начин на хранене, ако сте със затлъстяване. Трябва завинаги да се на­учите да живеете без полуфабрикати и пакетирани храни, га­зирани и подсладени напитки.

Не се отказвайте и с оправданието, че и така се харесвате, и предпочитате да сте щастливи, макар и закръглени, вместо слаби и гладни. Изборът всъщност се състои в друто - да сте здрави или болни.

На какво вреди пълния организъм?

Наднорменото тегло съсипва целия организъм, започвайки от прекомерното натоварване на ставите, сърцето и стигайки до натрупването на мазнини и токсини, които увреждат един по един органите. Изберете си дълготраен режим, който пасва на вашия начин на живот, и започнете да го спазвате. Дайте си една година и се поздравете с нов външен вид и много по-висок тонус. Имайте предвид, че 12 месеца за хора със затлъстяване са дори кратък период. Правилото е, че килограмите се свалят за толкова време, за колкото са качени. А вие със сигурност не сте станали 80 кг от 55 кг за 2 месеца. По-вероятно е това да се е случило в рамките на години, затова ще ви е нужда поне една след това, за да отслабнете. Когато достигнете оптималното си тегло, върнете се към първа глава и диетите в нея, за да под­държате лесно достигнатите килограми.

Има няколко общи съвета за здравословно хранене, които трябва да спазвате, независимо коя диета ще изберете да се пре­върне във вашия нов хранителен режим за следващите месеци. Задължително се хранете до 5 пъти в рамките на един ден. По този начин производството на инсулин се намалява, акогато той присъства в малки количества в организма, мазнините не се трупат като клетъчни мастни депа. Освен това се притъпява гладът и се намалява рискът от преяждане. Не се поддавайте на изкушенията и не яжте безразборно всичко, което се изпречи пред очите ви.

Не полагайте излишни усилия да изядете всичко, което е в чинията ви. Ако се усещате сити, но порцията ви още не е из­ядена, не приемайте като задължение да я довършите на всяка цена. Тялото ви най-добре знае кога е сито.

Ако консумирате алкохол, намалете броя на чашките. Пи­тиeтaтa са доста калорични и е най-добре да минете само на вино. Намалете употребата и на кофеин - особено когато сте на диета, прекомерните дози кофеин действат стресиращо на сърцето и цялата сърдечно-съдова мускулатура.

Уверете се, че се храните в правилната обстановка. Дори му­зиката е от значение. Тя оказва влияние върху всички сфери от човешката дейност. Доказано е, че всеки различен музика­лен жанр се отразява върху количеството и скоростта, с която приемаме храната. Сами преценете коя музика ви подтиква да се храните лакомо, да не дъвчете добре храната, да ядете обил­но. Изберете си тази, която да ви предразполага към спокойно хранене. Когато човек яде бавно, по-бързо се засища.

Как да съставим хранителния си режим?

Променяйте постепенно начина си на хранене! Така ще улесните организма и психиката си. Харесайте си режим и не започвайте да го спазвате веднага. Опитайте първо да "внедри­те" част от правилата му в менюто си, и постепенно и останалите. Така неусетно ще започнете да го спазвате изцяло и да отслабвате. Например през първата седмица спрете сладките десерти, през втората - безалкохолните напитки, и така, дока­то изчистите вредните храни.

Бъдете търпеливи! Първите успехи идват много бързо. При всяка диета обаче настъпва фаза, в която темпото на промените се забавя значително. И това е съвсем естествено, защото орга­низмът вече се е настроил към режим на недостиг и се справя с по-малкото количество храна, без да настъпват големи промени. В такива случаи сменете за седмица-две менюто, за да излъжете метаболизма, и после се върнете отново към диетата.

През първата седмица може да се отслабне с до 3 и половина килограма, когато диетата не е много строга. Но не се лъжете, че това отслабване ще продължи със същите темпове и през следващите седмици. След първата и окуражаваща седмица теглото ви ще намалява в зависимост от диетичния режим с около половин килограм седмично. Това отслабване зависи от първоначалното ви тегло, начина на хранене и режима на спорт. Не започвайте обаче да се движите прекомерно, ако страдате от затлъстяване, защото само ще натоварите ставите излишно. Първо редуцирайте теглото с около 15 % и след това потърсете подходящ за вас начин да спортувате.

Променете завинаги и начина си на готвене. Престанете да пържите и започнете да ползвате фурната и скарата. Гответе с по-малко мазнини и не слагайте олио в салатата. Запасете се с нискокалорични храни и много зеленчуци, които трябва да са винаги свежи и готови за употреба в хладилника ви.

Използвайте естествени начини за прекъсване на глада

Например чаша мляко, тънко парче шунка, ябълка, твър­до сварено яйце, грейпфрут, морков, парче краве сирене или шепа ядки.

 

Не се отчайвайте, ако кантарът престане да отчита напре­дък въпреки усилията ви. Качвайте се на него дори в мигове на омерзение заради някое инцидентно преяждане или нару­шаване на правилата. Водете си дневник, в който да отчитате успехите и неуспехите си в борбата с излишните килограми. С негова помощ един ден ще имате сериозен повод да се похва­лите за търпението и постоянството си.

 

Как да свалим 30 и над 30 килограма:

Диета без йо-йо ефект сваля трайно 30 кг

Диета за сваляне на 30 и повече кг

Да свалим 30 кг е възможна задача

Тамаз Мчелидзе отслабна с 74 кг за година

 

Вижте диети, които работят


 

Коментари  

 
+2 #2 Jeni90 2016-03-17 18:54
Права си Мишел!
Цитиране
 
 
+2 #1 Mishel 2016-03-16 11:20
Свалих доста килограми, но имах търпение и отслабвах някъде около година и половина, не бързах, а постепенно намалявах храната. Свалих някъде около 35 кг. Сега се храня нормално, нормално без да прекалявам и не съм върнала старите кг.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама

Реклама

  Какви са причините, за да изпитвате постоянен студ? Степента на "студоустойчивост" е генетично обусловена. Каква храна трябва да приемате, за да...
49350
Как да се справим със шума в ушите? Много българи се оплакват от шум в ухото. Понякога пищенето, бученето или бръмченето е влудяващо и някои стигат...
47370
    Как да отслабнем с помощта на коприва? Копривата е билка, която се използва за прочистване на организма. Чай, направен от коприва, има...
80385
  До 40% стигат ражданията с цезарово сечение в софийските държавни и общински болници, а в някои частни - и до 90%. Подобна тенденция се наблюдава...
25540
  Остеоартритът (коксартрозата) възниква при износване на ставния хрущял, покриващ костната повърхност Страданието възниква обикновено на опорните...
42064.5
Морбили. Описание на дребна шарка /морбили/ Народът я нарича дребна шарка, но това една от най-тежко протичащите шарки в детската възраст. Причинява се...
43320
    Каква е причината за пролетната умора? С настъпването на пролетта се появяват отпадналост, намалена работоспособност, понижен тонус на...
17530
  Вече е ясно, че по 40 лева добавка за Великден ще получат пенсионерите с доходи до 314 лв., колкото е линията на бедността. Подаръкът ще зарадва 1...
2220
  В България няма изследвания каква част от жените могат да достигнат безпроблемно стаж от 37 години, за да се пенсионират. Никой не се интересува как...
15180
      Засилено изпотяване. Описание на изпотяване Изпотяването има важно физиологично значение- чрез потта се отделят някои отпадъчни вещества...
23570

Последни коментари

Постове от форума

Кой е онлайн

В момента има 246 посетителя в сайта