www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ОТКЛЮЧВА ШИЗОФРЕНИЯ?

(0 votes, average 0 out of 5)

шизофрения, какво я причинява

Кои фактори причиняват шизофрения?

Параноидната форма е една от проявите на болестта шизо­френия, която е ендогенна психоза с неуточнена причина и с из­вестна роля на наследствената обремененост. Различна е вероят­ността и възможността за отключване на клиничните прояви при определени обстоятелства. При шизофренията е нарушено един­ството на психичния живот ("разкъсана душевност", "разединена психика") и засяга предимно мисленето, емоционално-волевата сфера и адекватността на общуването. Има няколко различни форми. При простата болните млади хора стават враждебни към близките си, проявяват странности в поведението и дори стигат до скитничество, безсмислени краж­би, агресия или нелепи полови контакти.

Кога и как започва параноидната шизофрения?

Параноидната форма започва в по-късна възраст и се характеризира с налудни идеи за преследване, въздействие или враждебно отношение. Характер­ни за налудните идеи са тяхното противоречие с действителност­та, непоколебимата увереност на болните в тяхната "правдивост" и "кривата" логика, с която те се обосновават. По-редки са на­лудните идеи за знатен или друг въображаем произход, за свръх­естествени дарби, придружени често със слухови халюцинации.

Какво се случва при кататонната шизофрения?

При катонната форма е възможна възбуда със стереотипни, ед­нообразни и безсмислени движения. Понякога болните чупят, късат, удрят или пък са в т.нар. ступор със застинала безизразна мимика и в причудливи пози. Диагнозата и лечението на шизо­френията в началото са относително трудни и са в зависимост от формата и фазата на заболяването. Въпреки големите успехи на съвременната психиатрия все още прогнозата при ендогенните психози зависи от комплекс­ността и адекватността на навреме започналото индивидуално медикаментозно и комбинирано лечение.

 

Прочетете още:

1. КАКВО ОТКЛЮЧВА ШИЗОФРЕНИЯ?
2. ШИЗОФРЕНИЯ
3. ПСИХОТЕРАПИЯ. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПСИХОТЕРАПИЯТА?
4. ШИЗОФРЕНИЯ ПРИ ДЕЦА. Детска шизофрения
5. ПСИХОЗА. Видове психоза

6. ШИЗОФРЕНИЯ

 

 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама


Спонсорирано

Реклама-спонсорство

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 55 посетителя в сайта