www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХИПЕРАКТИВНОСТ ПРИ ДЕТЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

 

Какво представлява Синдромът на  хиперактивността?

В днешно време като епидемия се разпространява странната детска патология, наречена Синдром на хиперактивността и нарушената концентрация на вниманието. Според някои данни от него страдат до 12% от малчуганите. И броят им с всяка година се увеличава. Особено често тази патология се проявява при живеещите в големите градове.

Този синдром пречи на децата да усвояват учебната програма, което може да се отрази пагубно на по-нататъшната им съдба. Проблемите може да се пренесат и в по-зрялата им възраст. А това пречи и на работата, и на семейния живот.

Как се проявява хиперактивността?

Детето е лесно възбудимо, трудно му е да остане на едно място, не може дълго да слуша уроците на учителя. Но това не бива да се бърка с обикновения мързел.

Ако оставите хлапето да си почине, то сякаш е “шило в торба” - през цялото време е в движение, върти се на стола, нещо премята в ръце или подритва краката на масата... Такова дете е страшно неорганизирано, не умее да си планира времето, не успява да отдели важното от дреболийките и да се съсредоточи върху изпълнението на належащите и значими задачи. На него му е трудно дори да задържи в главата си няколко предстоящи му занимания. А да върши няколко неща едновременно - да не говорим.

Дете с подобен синдром се развива малко по-бавно, координацията на движенията му куца, донякъде не успява да съобрази бързо как да реагира. Ако тези особености останат и когато вече е възрастен, такъв човек трудно ще се задържи на работа, а и семействата на подобни хора са по-малко здрави. Според статистиката тези личности по-често се отдават на вредни привички (пушене, пиене, наркомания), а и по-често участват в автомобилни катастрофи.

Между другото, синдромът съществува в по-ярка или по-незабележима форма.

Откъде се появи този синдром на хиперактивност?

Отговорът е неясен. Смята се, че наследствеността си казва думата, но не изцяло. Макар че едно от децата в семейството може да страда от хиперактивност, а другото - не. Повечето учени приписват проблема на съсипаната в екологично отношение околна среда.

Още през 2005 г. Световната здравна организация констатира вредното влияние на оловото и тежките метали върху развитието на нервната система на детето. Вредни са още и някои вещества, в чийто химически състав влизат отрови, използващи се в селското стопанство, и някои пестициди.

По данни на американските изследователи най-вредно влияние върху нервната система на малчуганите оказва вдишването на отработените газове.

А те се съдържат в изпаренията на бензина в задръстванията или от продукти на битовата газ. Разбира се, става дума за постоянното им поемане, а не за еднократен акт.

Оцветителите виновни за хиперактивността?

Под подозрение са редица хранителни добавки, някои от които са забранени в доста страни. “Заподозрените” за синдрома на детската хиперактивност са: оцветителите Е-102 (жълт), Е-129 (червен), Е-152 (кафяв). А също така и Е-110, 122, 124, 129, 211.

Не можем да опазим отрочето си от всички вредности, но все пак може да го храним по-внимателно и да проверяваме за хранителни добавки и онова, което си хапват в училище. Изброените вредни съставки могат да бъдат в макароните, супите на прах, сосовете, газираните напитки, сладоледа.

А ако откриете у детето си признаци на хиперактивност и нарушена концентрация на вниманието? Действайте! И то така, че това да не се отрази на учението, самооценката, общуването с другарчетата. А при ярко изразени симптоми - тичайте при психолога.

Освен това по-строго следете как си пише домашните, учи уроците, но най-важното - създайте му щадяща семейна среда и строг дневен режим.

Такъв тип дете е прекомерно чувствително и впечатлително. То трябва да избягва стадионите, манифестации и изобщо места, където има стълпотворение от хора. Не го вземайте на многолюдни пазари или дори при разпродажба в супермаркета. По-добре е да играе в компанията на по-малко деца.

То трябва да спазва точно споменатия вече строг дневен режим - да си ляга и да става в определено време, да има период за отдих и за писане на домашни, който не бива да се променя. Гледането на телевизия и висенето пред компютъра също трябва да е ограничено.

Възпитанието му изисква търпение, трябва да му се внушава акуратност, способност да планира повече или по-малко важните си задачи. Опитайте се да му внушите чувство за отговорност за научаването на уроците и да му възложите някои, макар и леки, задължения у дома.

Преподавателите са убедени, че при наличието на такъв синдром у детето е по-добре да му се дава само една задача и чак след като я изпълни - следващата. Друга хватка е из стаята му да са разлепени листчета с напомняне какво трябва да свърши и в каква последователност. При писането на домашните е необходимо да се предвиди време за почивка между отделните етапи.

В противен случай хлапето безуспешно ще се опитва да задържи вниманието си, но ще се разсейва, без да възприема. Желателно е да учи уроците си в една и съща спокойна обстановка и на тишина.

Тетрадките по един предмет е желателно да са еднакви на цвят или с едни и същи рисунки на обложките. От самото начало учебниците трябва да се поставят на едно и също място в непроменен ред.

Така детето ще може по-лесно да се адаптира към учебния процес.

Хиперактивността и ученето

Имайте предвид, че макар учениците с хиперактивност да не успяват дълго да се трудят над книгите, те често пъти са много способни. Интелигентността им е значително над средната, но имат нужда от помощ, за да реализират напълно всичките си качества.

За да си почиват по-ползотворно и да развият фината си моторика, на такива деца са им особено полезни заниманията с танци - модерни, балет, народни, и с плуване. Хиперактивността напълно се поддава на корекция понякога просто е необходимо да забележите проблема на детето си и да му помогнете своевременно да ги преодолее.

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама

Реклама

Макароните и всички подобни тестени  изделия съдържат важни вещества като магнезий, който действа успокояващо и витамин В1, който стабилизира нервната...
50
  От 2020 година нов здравен модел Нов здравноосигурителен модел предлага Здравното министерство. Сред идеите са въвеждане на задължителна застраховка...
3150
  Описание на щитовидната жлеза Щитовидната жлеза е разположена от двете страни на ларингса и е с маса около 30 грама. Тя е богато кръвоснабдена и в...
31855
17 СЕПТЕМВРИ 2018 - ИМЕН ДЕН  ПРАЗНУВАТ: Празнуват  Вяра, Вера, Вер­ка, Верина, Верадина, Верко, Верин, Верчо, Верадин, Любен, Любов, Любимо, Любко,...
14290
    Българската православна църква чества на Кръстовден въздвижение на светия Кръст Господен. На Кръстовден традиционно започва учебната година в...
16453
      Когато детето, което тръгва на училище, е като шило в торба и нито секунда не е спокойно или когато изпитва панически страх, повод за тревога...
8410
  Слни магнитни бури се очакват на 6 и 26 септември. В това време трябва да сте внимателни с натоварването, както от физически, така и от психически...
13500
  Българите оставят повече пари в Северна Гърция и харчат значително повече спрямо немските туристи. Изпреварват ги единствено турците, предпочели да...
5210
    Тази диета ще ви даде възможност да отслабнете от 3 до 6 кг. Тя е предназначена за онези, които могат да издържат на глад. Ден ПЪРВИ: 6 сварени...
19610
Всички мечтаем за стройно тяло, но как да го постигнем? Тази диета е с доказано ефективна за стегнат корем и бедра без целулит. Раз­четена е за 6 дни,...
22165

Спонсорирано

Реклама-спонсорство

loading...

Последни коментари

Постове от форума

Кой е онлайн

В момента има 113 посетителя в сайта