www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЪЛНА КРЪВНА КАРТИНА

(3 votes, average 4.00 out of 5)

 

 

 

Какво представлява изследването „Пълна кръвна картина”?

Кръвната картина е първото изследване, с което започва диагностиката на почти всички заболявания, отклонения и нарушения в организма. Именно по тази причина тя е задължителна част от профилактичните прегледи на бебета, деца и възрастни.

- Най-добре е да ви вземат кръв за изследване сутрин на гладно. Но това невинаги може да се спази, тъй като се приемат и пациенти по спешност. А за биохимичните изследвания и за проверката на холестерола е важно те да се направят след 12-часов глад. Затова лекарите съветват пациенти да вечерят най-късно в 20 ч.

- Докторите са категорични, че наркотици въобще не трябва да се вземат. И добавят, че ако се налагат кръвни изследвания, то дрогата със сигурност може да им повлияе. Същото важи за някои медикаменти, които вземат диабетици например.

За да се постави точна диагноза, резултатите от кръвната картина трябва да се разчитат комплексно. Това обясни д-р Зорка Рамшева от ВМА. Специалистката добави, че новите апарати следят 28 показателя, като сред основните са: хемоглобин, левкоцити, хематокрит, еритроцити, тромбоцити и др.

- Хемоглобинът е "пълнежът" на еритроцитите (червените кръвни телца), които "носят" кислорода в организма.

Хемоглобинът има значение за окислението на кръвта в мозъка, сърцето, белия дроб. Нивото му дава информация и за желязото в кръвта, затова трябва да е задължителен елемент на изследването.

Хемоглобинъте основен показател за появата на анемии и кръвоизливи. Анемиите могат да бъдат остри и хронични. Първите настъпват при траен и ясен кръвоизлив.

-Еритроцитите (носителите на хемоглобина) се повлияват от пола, възрастта, надморската височина, храната и др. Болестното увеличаване на броя им първо издава заболяването еритремия, а като състояние се наблюдава при хронични белодробни болести, вродени сърдечни пороци, загуба на голямо количество течности и др.

- Левкоцитите, или белите кръвни телца, винаги се изследват при съмнения за някаква инфекция. Задължително се изследват на гладно, тъй като след хранене е възможно нивото им фалшиво да се е повишило, което да повлияе на диагностиката.
Това е показателят, който трябва да се следи в хирургичните кабинети, а издава апендицит, перитонит, гинекологичен проблем, жлъчна криза и др. Започнат ли да се понижават, то инфекцията отшумява.

- Хематокритът показва дали кръвта е разредена или е по-концентрирана. Ако той е нисък, това говори за силното й разреждане, защото има много малко кръвни телца. Показателят е изключително важен за хирурзите и за терапевтите. По него се разбира дали се налага кръвопреливане или болният кърви, като по този начин се подпомага диагностиката. В доста случаи хематокритът се пренебрегва като показател, а за определени случаи е ключов.

- Тромбоцитите са друг формен елемент на кръвта. Те са от значение за кръвосъсирването. Броят им издава дали да се налагат противосъсирващи препарати, а високият им брой показва, че има наличие на тромб.

"Новите хематологични апарати са с така заложени параметри, че се узнава се не само броят на формените елементи на кръвта, но и какъв е "пълнежът" им, функционалното им състояние и др.", коментира д-р Зорка Рамшева.

-Т. нар. утайка, или скоростта на утаяване на еритроцитите за един час, е сред показателите, които издават възпалителен процес. Напоследък много се говори за отпадането на този показател, защото има нови като С-реактивния протеин, който доста по-рано издава възпалителния процес. "Но тъй като утайката най-късно се позитивира при такива условия, но и най-късно се нормализира, което означава отминаване на опасностите, клиницистите много държат на нея", категорична е д-р Рамшева. По-просто казано - утайката не може напълно да се измести от новия тип изследвания.

Д-р Рамшева посъветва, когато ще се правят биохимичните изследвания, както и на холестерола, хората да не ядат 12 часа. "А не да пийнат някоя и друга чашка с ядки и да си мислят, че не са яли. Напротив ядките влияят на мастната обмяна и могат да променят фалшиво резултатите", заяви докторката.

Съвети, предхождащи изследавнето на пълната кръвна картина

Пробата се взема след 10-15мин покой

Д-р Зорка Рамшева е началник на клиничната лаборатория във ВМА:

- Има ли специални изисквания към хипертониците, когато отиват на кръвни изследвания, д-р Рамшева?

- Не, да продължат да пият препаратите си по схема и сутрин спокойно да се подлагат на изследвания. Медикаментите им не оказва влияние върху кръвната картина.

- Някакви други препоръки?

- Има, но те не се спазват. Пациентът сутрин бърза да дойде при нас, качва етажи и дето се казва, не си е взел въздух, но сяда да му вземем кръв. Това не е редно. Тя трябва да се вземе поне след 10-15 минути покой! Даже идеалната поза е легнало положение, защото така се осигурява нормално кръвоснабдяване на органите. Моят съвет е пациентите поне да поседят за 10-15 минути, преди да влязат в кабинета.

- Психическото състояние оказва ли влияние върху резултатите - например налегнала пациента любовна мъка или уволнение?

- Подобни стресови моменти най-малкото могат да повишат нивото на кръвната захар. Най-малкото. Защото кръвоснабдяването, секрецията на различните клетки, всичко това е подчинено и се ръководи от мозъка. А ако той е в стрес, то няма как да се избегне влиянието му върху различните показатели. Тук искам да обърна внимание върху изследването на т. нар. простатно специфичен антиген. Това е показателят, който индиректно издава каква е функцията на простатата. Винаги интерпретацията на резултата трябва да бъде заедно с уролог. Задължително изследването да се направи преди туширането, защото при последното може да се стигне до фалшиви резултати. Затова да минат 2 седмици, за да има реални резултати.

 

 

trud.bg

 

Коментари  

 
0 #2 Cophyco 2013-09-03 10:47
Пълната кръвна картина може ли отчете наличие на наркотични вещества в организма?
Цитиране
 
 
+1 #1 маргарита 2011-08-15 17:29
kravna kartina
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама

Реклама

Описание на панарициум Възпалението на пръстите на ръцете (панарициум) е често срещано заболяване. Проникналата във върха на пръстите, инфекция се...
40020
Какво да се консумира при диабет? При нормална работа и средно тежка форма на диабет, болният трябва да консумира следните продукти: Хляб - ръжен...
81171
  Каша от коприва със сирене и девисил Какви продукти са необходими:   1 кг 200 г коприва 6 супени лъжици брашно пакетче масло – 125 г 200 г...
24892.3333333333333
          Какво представлява Синдромът на  хиперактивността? В днешно време като епидемия се разпространява странната детска патология, наречена...
33440
  Защо мъжете  са по-нечувствителни? Това е така не само защото сензорният апарат на жената е по-съвършено развит, но и защото възприятията на мъжа са...
16721
      Плосък корем-мечтата на всяка жена Защо японките имат плосък корем, а жените от Запада не излизат от фитнеса, броят калории и пак са...
31950
    Каква е храната по време на пост? Великденските пости започват от 19  февруари 2018. През Великденските пости може да хапвате всичко, всичко,...
56465
  Гуша. Описание на гушавост Това е увеличение на щитовидната жлеза обикновено без  уловими отклонения в нейните функции. Според разпространението се...
55110
Популярната актриса, която българските зрители познават от превъплъщението й в образа на Иджлял в хитовата поредица „Сега и завинаги", от Нова година...
54210
  През последните дни много думи се изговориха и много въпроси се зададоха около това – „ДА или НЕ за Истанбулската Конвенция”? Най-големият...
14390

Спонсорирано

Реклама-спонсорство

loading...

Последни коментари

Постове от форума

Кой е онлайн

В момента има 16 посетителя в сайта