www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРИЧИНИ ЗА НЕЯСНИЯ СТЕРИЛИТЕТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Стресът се нарежда на едно от първите места като причина за т.нар. неизяснен стерилитет. Има двойки, при които жената забременява, след като един от партньорите смени работата си или се променят други битови условия, които са създавали дискомфорт. В практиката съм лекувал и пациентки, които не могат да забременеят след нещастен случай в семейството, въпреки че вече имат едно дете. Това обясни д-р Иван Лазаров, акушер-гинеколог в Първа АГ болница "Света София" в столицата.

Другите най-чести причини за безплодие са възпалителни заболявания на половите органи, дисфункция на овулацията, запушване на маточните тръби, последици от аборт, аномалии на маточната шийка.

Съществуват т.нар. ендокринни фактори, поради които жената не може да забременее - например ако тя или съпругът са болни от диабет, един от партньорите е с нарушения във функцията на щитовидната жлеза или с анемия, обясни д-р Лазаров.
Причините за стерилитет са поравно разпределени между жените и мъжете, но все повече зачестява мъжкият фактор, отчитат лекарите. Една от причините за безплодие са разширени вени на тестисите. По-често нарушения в кръвоснабдяването се откриват на левия тестис. Проблемът се решава с операция.
Друга причина за мъжкия стерилитет е стеснение на семепроводните каналчета. Фактор са пушенето, прекаляването с алкохол и липсата на спорт.

Кога да търсим лекар?

За репродуктивни проблеми можем да говорим, когато след 1 година опити да се създаде потомство двойката не успява да го направи, каза д-р Лазаров. Тогава трябва да се потърси специалист по репродуктивна медицина, за да се установи проблемът.
Макар да са по-скоро косвени, съществуват признаци, които могат да ни ориентират, че става дума за стерилитет.

Ако жената има проблеми с месечния си цикъл, това е симптом, че може да има трудности и със забременяването, уточни специалистът. От страна на мъжа може да се очакват проблеми, ако има еректилна дисфункция, т.е. не се постига нормална ерекция преди полов акт.

Разбира се, има и много проблеми, които нямат външен израз и се откриват при медицински прегледи и изследвания.
В такъв случай на жената обикновено се налага да направи хормонални, микробиологични и генетични изследвания, както и ехография на яйчниците и матката, посочи специалистът.

При мъжа се прави разширена спермограма, ехография на тестисите и простатата, хормонални и генетични изследвания.

Когато се открие причината за безплодие, обикновено първо се прилага консервативно лечение с противовъзпалителни или хормонални медикаменти.
В зависимост от проблема може да се наложи и операция.

4000 жени на година

Двойките с репродуктивни проблеми стигат до инвитро процедури по различни пътеки, каза д-р Лазаров. Около 20% от жените, които не могат да заченат след едногодишни опити, стигат до изкуственото оплождане, сочи статистиката в България. У нас около 4000 кандидат-майки годишно минават през ин витро процедури. По неофициални данни близо 300 000 са двойките, които по една или друга причина не могат да имат деца.

Какво се случва, ако се стигне до този метод?

Когато се вземат яйцеклетки от жената (обикновено до 10), те се поставят в специални хранителни среди, в които да "узреят" в лабораторни условия, обясни д-р Лазаров.
В подходящия момент се поставят в друга среда заедно със сперматозоиди от бащата, за да може да се оплодят по естествен път.

В болница "Св. София" има и техника, която извършва този процес по "насилствен" начин, когато това се наложи, уточни д-р Лазаров. След това ембрионите се връщат в матката на жената. Целият процес продължава около 3-5 дни.
Връщането на оплодената яйцеклетка се извършва през каналчето на шийката на матката с помощта на фин катетър. Този процес се осъществява, без да се налага операция.

Обикновено в кухината на матката се поставят от 1 до 3 ембриона. Избягваме да връщаме повече от 3 оплодени яйцеклетки, защото иначе може да се стигне до многоплодна бременност, която е рискова, уточни АГ специалистът.
Останалите яйцеклетки се замразяват при специални условия. Те могат да се ползват за следващ ин витро опит при същата двойка след време.
Между 25% и 40% от жените успяват да забременеят още от първия ин витро опит.

Три опита

У нас Фондът за асистирана репродукция финансира до три ин витро опита на жени, които искат да забременеят по изкуствен начин. Дамите трябва да са под 43-годишна възраст. "Причината за ограничението във възрастта е, че след 40-ата година сполучливите случаи, при които се стига до бебе, рязко намаляват", обясни д-р Лазаров. По света този процент се движи между 5 и 10 на сто.
Успеваемостта в ин витро клиниките, които получават пари от фонда, е между 20% и 25%, а по принцип при раждаемост по-ниска от 15% те не могат да сключат договор с Националната здравноосигурителна каса.
В България има 32 ин витро центъра.

Първото бебе в епруветка е Луиз

Първото бебе в епруветка в света се ражда в Англия и се казва Луиз. Тя се появява на бял свят на 25 юли 1978 г. Майка  Лесли Браун не успявала да забременее по естествен път повече от 9 години - имала запушени фалопиеви тръби. Лесли и мъжът  Джон обикаляли от доктор на доктор, докато не попаднали на двама лекари от Кеймбриджкия университет - физиолога Робърт Едуардс и гинеколога Патрик Стептоу, които усъвършенствали техниката за изкуствено оплождане. Двамата събрали в епруветка яйцеклетки от Лесли и сперматозоиди от Джон, а полученият ембрион бил имплантиран в матката на жената.
В България методът е въведен през 1987 г.

 

 

 

 

trud.bg

 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама

Реклама

  От 2020 година нов здравен модел Нов здравноосигурителен модел предлага Здравното министерство. Сред идеите са въвеждане на задължителна застраховка...
2960
  Описание на щитовидната жлеза Щитовидната жлеза е разположена от двете страни на ларингса и е с маса около 30 грама. Тя е богато кръвоснабдена и в...
31765
17 СЕПТЕМВРИ 2018 - ИМЕН ДЕН  ПРАЗНУВАТ: Празнуват  Вяра, Вера, Вер­ка, Верина, Верадина, Верко, Верин, Верчо, Верадин, Любен, Любов, Любимо, Любко,...
14130
    Българската православна църква чества на Кръстовден въздвижение на светия Кръст Господен. На Кръстовден традиционно започва учебната година в...
16263
      Когато детето, което тръгва на училище, е като шило в торба и нито секунда не е спокойно или когато изпитва панически страх, повод за тревога...
8250
  Слни магнитни бури се очакват на 6 и 26 септември. В това време трябва да сте внимателни с натоварването, както от физически, така и от психически...
13340
  Българите оставят повече пари в Северна Гърция и харчат значително повече спрямо немските туристи. Изпреварват ги единствено турците, предпочели да...
5130
    Тази диета ще ви даде възможност да отслабнете от 3 до 6 кг. Тя е предназначена за онези, които могат да издържат на глад. Ден ПЪРВИ: 6 сварени...
19570
Всички мечтаем за стройно тяло, но как да го постигнем? Тази диета е с доказано ефективна за стегнат корем и бедра без целулит. Раз­четена е за 6 дни,...
22115
  До 2 август ще продължат ежедневните краткотрайни валежи с гръмотевици. След това се очаква хубав и топъл месец, прогнозира в „Събуди се” по NOVA...
15800

Спонсорирано

Реклама-спонсорство

loading...

Последни коментари

Постове от форума

Кой е онлайн

В момента има 69 посетителя в сайта