www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХИПЕРАКТИВНОСТ ПРИ ДЕТЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

 

Какво представлява Синдромът на  хиперактивността?

В днешно време като епидемия се разпространява странната детска патология, наречена Синдром на хиперактивността и нарушената концентрация на вниманието. Според някои данни от него страдат до 12% от малчуганите. И броят им с всяка година се увеличава. Особено често тази патология се проявява при живеещите в големите градове.

Този синдром пречи на децата да усвояват учебната програма, което може да се отрази пагубно на по-нататъшната им съдба. Проблемите може да се пренесат и в по-зрялата им възраст. А това пречи и на работата, и на семейния живот.

Как се проявява хиперактивността?

Детето е лесно възбудимо, трудно му е да остане на едно място, не може дълго да слуша уроците на учителя. Но това не бива да се бърка с обикновения мързел.

Ако оставите хлапето да си почине, то сякаш е “шило в торба” - през цялото време е в движение, върти се на стола, нещо премята в ръце или подритва краката на масата... Такова дете е страшно неорганизирано, не умее да си планира времето, не успява да отдели важното от дреболийките и да се съсредоточи върху изпълнението на належащите и значими задачи. На него му е трудно дори да задържи в главата си няколко предстоящи му занимания. А да върши няколко неща едновременно - да не говорим.

Дете с подобен синдром се развива малко по-бавно, координацията на движенията му куца, донякъде не успява да съобрази бързо как да реагира. Ако тези особености останат и когато вече е възрастен, такъв човек трудно ще се задържи на работа, а и семействата на подобни хора са по-малко здрави. Според статистиката тези личности по-често се отдават на вредни привички (пушене, пиене, наркомания), а и по-често участват в автомобилни катастрофи.

Между другото, синдромът съществува в по-ярка или по-незабележима форма.

Откъде се появи този синдром на хиперактивност?

Отговорът е неясен. Смята се, че наследствеността си казва думата, но не изцяло. Макар че едно от децата в семейството може да страда от хиперактивност, а другото - не. Повечето учени приписват проблема на съсипаната в екологично отношение околна среда.

Още през 2005 г. Световната здравна организация констатира вредното влияние на оловото и тежките метали върху развитието на нервната система на детето. Вредни са още и някои вещества, в чийто химически състав влизат отрови, използващи се в селското стопанство, и някои пестициди.

По данни на американските изследователи най-вредно влияние върху нервната система на малчуганите оказва вдишването на отработените газове.

А те се съдържат в изпаренията на бензина в задръстванията или от продукти на битовата газ. Разбира се, става дума за постоянното им поемане, а не за еднократен акт.

Оцветителите виновни за хиперактивността?

Под подозрение са редица хранителни добавки, някои от които са забранени в доста страни. “Заподозрените” за синдрома на детската хиперактивност са: оцветителите Е-102 (жълт), Е-129 (червен), Е-152 (кафяв). А също така и Е-110, 122, 124, 129, 211.

Не можем да опазим отрочето си от всички вредности, но все пак може да го храним по-внимателно и да проверяваме за хранителни добавки и онова, което си хапват в училище. Изброените вредни съставки могат да бъдат в макароните, супите на прах, сосовете, газираните напитки, сладоледа.

А ако откриете у детето си признаци на хиперактивност и нарушена концентрация на вниманието? Действайте! И то така, че това да не се отрази на учението, самооценката, общуването с другарчетата. А при ярко изразени симптоми - тичайте при психолога.

Освен това по-строго следете как си пише домашните, учи уроците, но най-важното - създайте му щадяща семейна среда и строг дневен режим.

Такъв тип дете е прекомерно чувствително и впечатлително. То трябва да избягва стадионите, манифестации и изобщо места, където има стълпотворение от хора. Не го вземайте на многолюдни пазари или дори при разпродажба в супермаркета. По-добре е да играе в компанията на по-малко деца.

То трябва да спазва точно споменатия вече строг дневен режим - да си ляга и да става в определено време, да има период за отдих и за писане на домашни, който не бива да се променя. Гледането на телевизия и висенето пред компютъра също трябва да е ограничено.

Възпитанието му изисква търпение, трябва да му се внушава акуратност, способност да планира повече или по-малко важните си задачи. Опитайте се да му внушите чувство за отговорност за научаването на уроците и да му възложите някои, макар и леки, задължения у дома.

Преподавателите са убедени, че при наличието на такъв синдром у детето е по-добре да му се дава само една задача и чак след като я изпълни - следващата. Друга хватка е из стаята му да са разлепени листчета с напомняне какво трябва да свърши и в каква последователност. При писането на домашните е необходимо да се предвиди време за почивка между отделните етапи.

В противен случай хлапето безуспешно ще се опитва да задържи вниманието си, но ще се разсейва, без да възприема. Желателно е да учи уроците си в една и съща спокойна обстановка и на тишина.

Тетрадките по един предмет е желателно да са еднакви на цвят или с едни и същи рисунки на обложките. От самото начало учебниците трябва да се поставят на едно и също място в непроменен ред.

Така детето ще може по-лесно да се адаптира към учебния процес.

Хиперактивността и ученето

Имайте предвид, че макар учениците с хиперактивност да не успяват дълго да се трудят над книгите, те често пъти са много способни. Интелигентността им е значително над средната, но имат нужда от помощ, за да реализират напълно всичките си качества.

За да си почиват по-ползотворно и да развият фината си моторика, на такива деца са им особено полезни заниманията с танци - модерни, балет, народни, и с плуване. Хиперактивността напълно се поддава на корекция понякога просто е необходимо да забележите проблема на детето си и да му помогнете своевременно да ги преодолее.

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама


Спонсорирано

Реклама-спонсорство

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 33 посетителя в сайта