www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИНФЕКЦИОЗНА ЖЪЛТЕНИЦА

(2 votes, average 5.00 out of 5)

Как става заразяването с инфекциозна жълтеница?

Причинител е leptospira icterohaemorrhagiae.

Заразяването на хората става най-често чрез водата, в която плъ- хове, носители на болестта, от делят лептоспири с урината си.

Като входна врата на инфекцията служи повредената кожа. Инкубационният период е средно от 5 до 14 дни.

Симптоми при инфекциозна жълтеница

Началото на заболяването в болшинството от случаите е внезапно. Температурата се покачва бързо и достига до 39-40 градуса. Болните имат силно главоболие особено в челната област; появяват се болки в мускулите. През първите дни температурата се движи между 39-40 градуса. В известни случаи температурата към 4-5-ия ден може да спадне до 38 градуса, след което се повишава отново.

При обективното изследване правят впечатление зачервеното тургесцентно лице на болния и рязката инекция на склерите. Езикът е обикновено сух и обложен. В известен брой болни към 4-ия до 6-ия ден се наблюдава обрив - скарлатиноподобен, морбилоподобен или подобен на еритем, който продължава от няколко часа до 2 дни.

В тази предиктерична фаза на болестта се появяват често симптоми, които говорят за засягане на бъбреците и менингите. Диурезата намалява, урината е концентрирана. Има протеинурия. В седимента се откриват червени кръвни клетки, отделни бели кръвни клетки, хиалинни и гранулирани цилиндри. Откриват се и симптоми, които говорят за дразнене на менингите.

Жълтеницата се появява обикновено към 5-6-ия ден. Кожата добива златистожълт цвят. Изпражненията стават хипохолични. Урината получава тъмен цвят поради съдържащия се в нея билирубин. При палпация в дясното подребрие се напипва долният ръб на черния дроб, който е чувствителен.

С появата на жълтеница температурата постепенно се снижава. Жълтеницата при благоприятен ход на болестта в края на втората седмица започва постепенно да отслабва.

В тази фаза на болестта се задълбочават симптомите на лептоспирния нефрит и менингит. Азотемията се повишава. В тежките случаи настъпва пълна анурия и се появяват симптоми на уремия (сух език, съробеж по кожата, хълцукане, повдигане и повръщане, клонични подръпвания на мускулите и др.). Увеличението на диурезата и установяването на полиурия говорят за възстановяване на бъбречните функции. При тежките случаи се появява и хеморагична диатеза.

У някои болни се появяват и менингеален синдром, главоболие, повръщане, запек, вратна ригидност положителен симптом на Керниг, брадикардия.

Трескавото състояние трае от 7 до 10 дни. Към 15-17-ия ден се появява втора температурна вълна, която трае 3-6 дни. През това време могат да се засилят някои от симптомите, които са били отслабени.

Протичане на инфекциозна жълтеница

Протичането е прогресивно. Характерно за това заболяване са периодите на подобрение, и влошаване. Най-напред излизат на преден план симптомите, дължащи се на инфекцията, а след това тези на чернодробната недостатъчност.


 

 

Коментари  

 
+1 #5 Светла 2012-02-06 12:35
Sinat mi e bil v kontakt sas zarazena ot jaltenitsa,az sashto no sam q karala oshte v rano detsvo,vazmojno li e da se zarazq pak.Blagodarq
Цитиране
 
 
0 #4 kemel_princes 2011-11-15 17:14
az bqx b0lna 0t jaltenica....yrinata stava kat0 bira,gaditi se,ima6 temperatyra,4ys tva6 se 0tpadnal,04ite stavat jalti,kravta 4erna.. ak0 imate tezi simpt0ni 0tidete na izsledvane a i ak0to e zelwn0 jaltenikav0....vlivat sistemi,pii6 xap4eta,pazi6 dieta i tva e
Цитиране
 
 
0 #3 mariicheto 2011-09-22 11:24
мерси много :-)
Цитиране
 
 
-1 #2 Level_1 2011-09-22 10:31
Имаш просто разсторйство, може би си прекалила с някоя млечна храна.
Цитиране
 
 
+2 #1 mariicheto 2011-09-22 10:12
хора имам жълтеникаво растройство моля помогнете заразявам ли се с жълтеница или е от притеснение незнам но само като пръцнех-с извинение и в гащичките-с извинение се появи жълтеникава смес като при бебетата когато пият мляко ...помогнете моля
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови
loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 471 посетителя в сайта