www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХИПЕРАКТИВНОСТ ПРИ ДЕТЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

 

Какво представлява Синдромът на  хиперактивността?

В днешно време като епидемия се разпространява странната детска патология, наречена Синдром на хиперактивността и нарушената концентрация на вниманието. Според някои данни от него страдат до 12% от малчуганите. И броят им с всяка година се увеличава. Особено често тази патология се проявява при живеещите в големите градове.

Този синдром пречи на децата да усвояват учебната програма, което може да се отрази пагубно на по-нататъшната им съдба. Проблемите може да се пренесат и в по-зрялата им възраст. А това пречи и на работата, и на семейния живот.

Как се проявява хиперактивността?

Детето е лесно възбудимо, трудно му е да остане на едно място, не може дълго да слуша уроците на учителя. Но това не бива да се бърка с обикновения мързел.

Ако оставите хлапето да си почине, то сякаш е “шило в торба” - през цялото време е в движение, върти се на стола, нещо премята в ръце или подритва краката на масата... Такова дете е страшно неорганизирано, не умее да си планира времето, не успява да отдели важното от дреболийките и да се съсредоточи върху изпълнението на належащите и значими задачи. На него му е трудно дори да задържи в главата си няколко предстоящи му занимания. А да върши няколко неща едновременно - да не говорим.

Дете с подобен синдром се развива малко по-бавно, координацията на движенията му куца, донякъде не успява да съобрази бързо как да реагира. Ако тези особености останат и когато вече е възрастен, такъв човек трудно ще се задържи на работа, а и семействата на подобни хора са по-малко здрави. Според статистиката тези личности по-често се отдават на вредни привички (пушене, пиене, наркомания), а и по-често участват в автомобилни катастрофи.

Между другото, синдромът съществува в по-ярка или по-незабележима форма.

Откъде се появи този синдром на хиперактивност?

Отговорът е неясен. Смята се, че наследствеността си казва думата, но не изцяло. Макар че едно от децата в семейството може да страда от хиперактивност, а другото - не. Повечето учени приписват проблема на съсипаната в екологично отношение околна среда.

Още през 2005 г. Световната здравна организация констатира вредното влияние на оловото и тежките метали върху развитието на нервната система на детето. Вредни са още и някои вещества, в чийто химически състав влизат отрови, използващи се в селското стопанство, и някои пестициди.

По данни на американските изследователи най-вредно влияние върху нервната система на малчуганите оказва вдишването на отработените газове.

А те се съдържат в изпаренията на бензина в задръстванията или от продукти на битовата газ. Разбира се, става дума за постоянното им поемане, а не за еднократен акт.

Оцветителите виновни за хиперактивността?

Под подозрение са редица хранителни добавки, някои от които са забранени в доста страни. “Заподозрените” за синдрома на детската хиперактивност са: оцветителите Е-102 (жълт), Е-129 (червен), Е-152 (кафяв). А също така и Е-110, 122, 124, 129, 211.

Не можем да опазим отрочето си от всички вредности, но все пак може да го храним по-внимателно и да проверяваме за хранителни добавки и онова, което си хапват в училище. Изброените вредни съставки могат да бъдат в макароните, супите на прах, сосовете, газираните напитки, сладоледа.

А ако откриете у детето си признаци на хиперактивност и нарушена концентрация на вниманието? Действайте! И то така, че това да не се отрази на учението, самооценката, общуването с другарчетата. А при ярко изразени симптоми - тичайте при психолога.

Освен това по-строго следете как си пише домашните, учи уроците, но най-важното - създайте му щадяща семейна среда и строг дневен режим.

Такъв тип дете е прекомерно чувствително и впечатлително. То трябва да избягва стадионите, манифестации и изобщо места, където има стълпотворение от хора. Не го вземайте на многолюдни пазари или дори при разпродажба в супермаркета. По-добре е да играе в компанията на по-малко деца.

То трябва да спазва точно споменатия вече строг дневен режим - да си ляга и да става в определено време, да има период за отдих и за писане на домашни, който не бива да се променя. Гледането на телевизия и висенето пред компютъра също трябва да е ограничено.

Възпитанието му изисква търпение, трябва да му се внушава акуратност, способност да планира повече или по-малко важните си задачи. Опитайте се да му внушите чувство за отговорност за научаването на уроците и да му възложите някои, макар и леки, задължения у дома.

Преподавателите са убедени, че при наличието на такъв синдром у детето е по-добре да му се дава само една задача и чак след като я изпълни - следващата. Друга хватка е из стаята му да са разлепени листчета с напомняне какво трябва да свърши и в каква последователност. При писането на домашните е необходимо да се предвиди време за почивка между отделните етапи.

В противен случай хлапето безуспешно ще се опитва да задържи вниманието си, но ще се разсейва, без да възприема. Желателно е да учи уроците си в една и съща спокойна обстановка и на тишина.

Тетрадките по един предмет е желателно да са еднакви на цвят или с едни и същи рисунки на обложките. От самото начало учебниците трябва да се поставят на едно и също място в непроменен ред.

Така детето ще може по-лесно да се адаптира към учебния процес.

Хиперактивността и ученето

Имайте предвид, че макар учениците с хиперактивност да не успяват дълго да се трудят над книгите, те често пъти са много способни. Интелигентността им е значително над средната, но имат нужда от помощ, за да реализират напълно всичките си качества.

За да си почиват по-ползотворно и да развият фината си моторика, на такива деца са им особено полезни заниманията с танци - модерни, балет, народни, и с плуване. Хиперактивността напълно се поддава на корекция понякога просто е необходимо да забележите проблема на детето си и да му помогнете своевременно да ги преодолее.

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
ОбновиРеклама

Реклама

      Какво представлява лимонената  вода? Това е вариант на "чаената диета", при която вместо чай, който при някои хора може да дразни лигавицата...
58214.5
  „Виж болестта си от дъното на чинията”, казват китайците. Софиянецът Атанас Узунов го знае най-добре, от личен опит. Преди две години той тежи...
12730
    Паническо разстройство. Какво представлява паническо разстройство? Паническото разстройство е тревожно...
36264.5
Скандалната миска Анита Мейзер, която е в затвора заради смъртта на съпруга ?, ще излезе под гаранция от 5 хил. лв., потвърдиха за NOVA от Варненския...
3380
    Времето през юли Максималните при всички положения ще достигнат 35 градуса. Има вероятност да са и над 35 градуса Засега дългосрочната прогноза...
4900
  Започва една изключително динамична седмица от гледна точка на времето, което ни готви магнитни бури, дъждове и предупреждения за наводнения. Над...
7490
Описание на панарициум Възпалението на пръстите на ръцете (панарициум) е често срещано заболяване. Проникналата във върха на пръстите, инфекция се...
40940
Какво да се консумира при диабет? При нормална работа и средно тежка форма на диабет, болният трябва да консумира следните продукти: Хляб - ръжен...
81571
  Каша от коприва със сирене и девисил Какви продукти са необходими:   1 кг 200 г коприва 6 супени лъжици брашно пакетче масло – 125 г 200 г...
25202.3333333333333
          Какво представлява Синдромът на  хиперактивността? В днешно време като епидемия се разпространява странната детска патология, наречена...
34130

Спонсорирано

Реклама-спонсорство

loading...

Последни коментари

Постове от форума

Кой е онлайн

В момента има 108 посетителя в сайта