www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Ако имате световъртеж - проверете за вегетативна дистония

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

Какво представлява вегетативната дистония?

Вегетативна дистония е често страдание. От това заболяване страдат много хора в България. Според последните изследвания на екип от медици от Световната здравна организация се потвърди, че вегетативната дистония е състояние, при което здравите органи започват да действат нетипично. Или както казват лекарите - сякаш пощуряват, в един момент излизат извън контрол. А в това време пациентът се чувства некомфортно, оплакванията му често се променят, възникват и кризи, за които почти няма обяснение. А погледнато отстрани - болният е с опасност за живота. Лекарят предписва редица изследвания, провеждат се консултации с различни специалисти, но според изследванията пациентът се оказва напълно здрав. В същото време той може да има силно сърцебиене или задушаване, да го измъчват болки в стомаха или под ребрата, да го стяга гърлото или да го измъчва световъртеж.А изследванията показват, че всички органи на пациента са здрави. И те действително са здрави, но болният продължава да страда, защото става въпрос за функционално разстройство на нервната система. Затова лечението се провежда в една-единствена насока - прилагат се методи за балансиране на нервната система. Но това става не като се атакуват симптомите на отделните органи в тялото, а като се вкарат в пътя двете нервни системи - симпатикусова и парасимпатикусова. Те трябва да заработят в синхрон, за да изчезнат симптомите на вегетативната дистония. Официалната медицина лекува заболяването с успокоителни и антидепресанти, но така се премахват само симптомите, а не и причината, коментира БЛИЦ.


Как да овладеем вегетативната дистония?

Има няколко метода, които са доказали, че когато човек използва някой от тях, може да се раздели с дистонията. И те са:

- Упражненията за душевно равновесие. Движението е жизнена необходимост за страдащия от дистония, защото органите и системите в тялото му се нуждаят от нормално функциониране. Обездвижването забавя всички функции на организма.

- Активността на двигателната система стимулира вътрешните движения на всички течности до равнището на микродвиженията - осцилациите на клетката. В организма всичко пулсира - от молекулата на водата до мускула.

- Активното движение е най-могъщото средство за комплексно въздействие върху организма. Френският физиолог Дюбоа Реймон казва: Гимнастиката на мускулите е гимнастика на нервната система.

- Влиянието на ума върху тялото и на тялото върху ума са неделими. Мозъкът и нервната система са господстващите механизми в тялото. Във всички последни проучвания се стига до съгласието, че умът има последната дума, но физическите състояния постепенно въздействат върху нервната система и с това пряко повлияват душевното състояние.

- Душевното здраве е продукт на добри мисли и чувства, излъчващи се от един ясен ум, свързан със здраво тяло, и двете функциониращи във върхова максимална ефективност.

 

Коментари  

 
0 #2 zdravni.com 2014-04-04 12:56
Магдалина, трябва да се опитате да се справите с депресивното състояние, което може да влияе на теглото. Личният Ви лекар би могъл да ви насочи към подходящ специалист. Освен това, диетолог може да изготви специално меню за Вас, което да помогне да си възвърнете нормалното тегло!
Цитиране
 
 
0 #1 Магдалина Николова 2014-04-04 01:36
Здравейте!Проче тох статията за депресивната дистония,в която съм и аз.Тя освен безсънието и липса на апетит/поради това и ненормално хранене/ме доведе до 10кг сваляне на нормалното ми тегло - от 60 на 50кг.Взех мерки да се храня,да се разхождам,да си разнообразявам времето с положителни емоции,но така и не мръдват кг.От един месец си възвърнах апетита,добавям винаги плодове/банани,портокал и,ябълки/Но струва ми се,че трябва да добавя и пчелно млечице.Сутрин вземам по 1ч.л. мед/акациев/ в топла вода.Един лекар ми каза,че трудно и бавно ще си възвърна кг.Това ме притеснява.Бихте ли ми дали съвет какво да добавя,за да възвърна истинското си състояние.
С поздрав:М.Николова
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови
loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 300 посетителя в сайта