www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

При какви състояния се появява кръв в изпражненията?

(1 vote, average 4.00 out of 5)

 

 

Има много причини за ректално кървене. Тежестта на симптома може да варира от  леко кървене до животозастрашаващи  кръвоизливи. Обикновено обаче - кървенето при изхождане не  е обилно.

Причини за кръв в изпражненията

Съществуват доста възможности като причинители за наличието на кръв в изпражненията.

Ще разгледаме някои от тях.

Хемороиди

Хемороидите са отоци, които могат да възникнат в ануса или в ректума. Мрежата от кръвоносни съдове в рамките на вътрешната лигавица или ректума създава тези проблеми. Тези вени понякога се разширяват и се изпълват с повече кръв от обикновено.

Хемороидите обикновено са болезнени и след изхождане се наблюдава отделяне на малко количество кръв. Други симптоми при хемороидите са болка, сърбеж, възпаление.

Анални фисури

Аналната фисура представлява малко разкъсване в областта на ануса.

Въпреки че разкъсването е малко, то може да причини болка и кървене. Кръвта обикновено е ярко червена  и оставя петна по тоалетната хартия.

Дивертикули

При дивертикулите кървенето е внезапно и болезнено. Понякога кървенето е обилно и трябва да се потърси лекарска помощ.

Болест на Крон

Болестта на Крон е състояние, което причинява възпаление на червата. Болестта се изостря от време на време. Симптомите включват неразположение, кървава диария, коремна болка.

Язвен колит

Улцерозният колит е възпаление на дебелото черво и ректума. Често срещан симптом при обостряне на болестта е диария, смесена с кръв.

Полипи

Всеки четвърти човек над 50 годишна възраст развива поне един полип на червата. Полипите са доброкачествени образувания и обикновено не предизвикват проблем. Въпреки това понякога полипите предизвикват кръвотечение и е възможно да се превърнат в рак.

Рак

Рак на дебелото черво е често заболяване при възрастните хора. Но понякога засяга и млади хора. При рака на дебелото черво кървенето е един от основите симптоми. Кръвта варира от ярко червена до тъмна. Тя се смесва с изпражненията.

Аномалии на червата

Различни аномалии на червата или чревната стена могат да  причинят кървене от ректума при малките деца. Например преплитане на червата.

Язви на стомаха и дванадесетопръстника

Язвите на стомаха и на дванадесетопръстника могат да кървят. Цветът на изпражненията са черни.

Някои чревни инфекции

Кръв в изпражненията могат да дадат и някои чревни инфекции. Те предизвикват кървави диарии, причинени от възпаление на червата.

 

 

Коментари  

 
0 #5 Христина Димитрова 2011-07-14 20:48
Благодаря Ви много!
Цитиране
 
 
+1 #4 evgenia71 2011-07-14 18:20
Да направи изследвания, за да се разбере проблема, може да стана дума за различни състояния - хемороиди, полипи на дебелото черво, ако изпражненията са тъмни- може да има язва и тя да кърви, инфекциозно заболяване на червата и т.н. Един месец е продължителен период, затова нека се обърне към лекар на мястото където се намира.
Цитиране
 
 
+1 #3 Христина Димитрова 2011-07-14 16:33
Той има проблем със стомаха,много често има киселини и пиеше Ranitidin.Ако е възможно кажете ми какви изследвания са необходими и до колко е спешно,защото,т ой е в чужбина и ще се прибере след повече от месец,дали може да изчака или да ги направи в чужбина?Благодаря Ви!
Цитиране
 
 
+1 #2 evgenia71 2011-07-14 16:01
Съпругът ти може да има инфекциозно заболяване,чрев ни инфекции, които са характерни за летния сезон, но описаните симптоми могат да част от различни други заболявания. С какво се е хранил преди да получи диарията? Трябва да посети лекар за пълни изследвания за уточняване на причинителя.
Цитиране
 
 
+1 #1 Христина Димитрова 2011-07-14 14:10
Здравейте!Искам да помоля за съвет:от вчера съпругът ми има кръв в изпражненията,к оято е светла.Имаше няколко дни преди това диария,болеше го стомах.Не можахме да поискаме лекарско мнение,тъй като трябваше да замине в командировка в чужбина.Моля,ако може по тези описания,помогн ете ми.Благодаря предварително!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови
loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 154 посетителя в сайта