www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Четвъртък, 28 Януари 2010г. 17:52ч.

КРЪВ В ИЗПРАЖНЕНИЯТА

от
Оценете статията
(0 гласа)

Има много причини за ректално кървене. Тежестта на симптома може да варира от  леко кървене до животозастрашаващи  кръвоизливи. Обикновено обаче - кървенето при изхождане не  е обилно.

 

Причини за кръв в изпражненията

Съществуват доста възможности като причинители за наличието на кръв в изпражненията.

Ще разгледаме някои от тях.

Хемороиди

Хемороидите са отоци, които могат да възникнат в ануса или в ректума. Мрежата от кръвоносни съдове в рамките на вътрешната лигавица или ректума създава тези проблеми. Тези вени понякога се разширяват и се изпълват с повече кръв от обикновено.

Хемороидите обикновено са болезнени и след изхождане се наблюдава отделяне на малко количество кръв. Други симптоми при хемороидите са болка, сърбеж, възпаление.

Анални фисури

Аналната фисура представлява малко разкъсване в областта на ануса.

Въпреки че разкъсването е малко, то може да причини болка и кървене. Кръвта обикновено е ярко червена  и оставя петна по тоалетната хартия.

Дивертикули

При дивертикулите кървенето е внезапно и болезнено. Понякога кървенето е обилно и трябва да се потърси лекарска помощ.

Болест на Крон

Болестта на Крон е състояние, което причинява възпаление на червата. Болестта се изостря от време на време. Симптомите включват неразположение, кървава диария, коремна болка.

Язвен колит

Улцерозният колит е възпаление на дебелото черво и ректума. Често срещан симптом при обостряне на болестта е диария, смесена с кръв.

Полипи

Всеки четвърти човек над 50 годишна възраст развива поне един полип на червата. Полипите са доброкачествени образувания и обикновено не предизвикват проблем. Въпреки това понякога полипите предизвикват кръвотечение и е възможно да се превърнат в рак.

Рак

Рак на дебелото черво е често заболяване при възрастните хора. Но понякога засяга и млади хора. При рака на дебелото черво кървенето е един от основите симптоми. Кръвта варира от ярко червена до тъмна. Тя се смесва с изпражненията.

Аномалии на червата

Различни аномалии на червата или чревната стена могат да  причинят кървене от ректума при малките деца. Например преплитане на червата.

Язви на стомаха и дванадесетопръстника

Язвите на стомаха и на дванадесетопръстника могат да кървят. Цветът на изпражненията са черни.

Някои чревни инфекции

Кръв в изпражненията могат да дадат и някои чревни инфекции. Те предизвикват кървави диарии, причинени от възпаление на червата.

 

Е-мейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 69 посетителя в сайта