www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Вторник, 17 Август 2010г. 15:13ч.

УРАТНИ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ

от
Оценете статията
(4 гласа)

Какво представлява уратурията и уратокаменната диатеза?

Тия състояния нямат нищо общо с подаграта, въпреки че при подагрозните бъбреци в уратичните гнезда могат да се образуват камъни. При урикемията отделянето на пикочната киселина през бъбреците е смутено и тя се задържа в кръвта, а при уратокаменната диатеза се наблюдава нормално или повишено отделяне на пикочна киселина чрез бъбреците - уратурия. Тази диатеза се дължи на по-голямото съдържание на пурини в храната или на нарушения в обмяната.

Утаяването на пикочната киселина в урината зависи от солевото съдържание, от количеството на пикочната киселина, от киселинността, от гъстотата и от температурата на урината.

Лечение на уратни камъни в бъбреците

За да се повиши разтворимостта на пикочната киселина в урината, са необходими няколко условия. Преди всичко трябва да се намали отделянето и образуването както на ендогенната, така и на екзогенната пикочна киселина. Трябва да се увеличи количеството на урината и да се намали гъстотата й, да се увеличи алкалността й. Чрез даване на някои лекарства може да се засили разтворимостта на пикочната киселина.

Режим на живот при уратни камъни в бъбреците

Болният трябва да избягва седящия живот, преяждането и затлъстяването, нервни и физически напрежения, обилни изпотявания и чести простуди.

Диета при уратни камъни в бъбреците

 

Ограничават се храните, които съдържат повече нуклеопротеини - черен дроб, далак, бъбреци, мозък, солена риба, аншуа, хайвер. Не се дават фасул, леща, грах, гъби, месни бульони. Месо се дава 2-3 пъти седмично по 100-200 г. Тъй като при всички литиази се отлага и пикочна киселина, месото изобщо се ограничава при пикочо­каменната болест. Кафето, чаят, какаото, алкохолните питиета също се избягват.


 

Последна промяна на Вторник, 17 Август 2010г. 15:30ч.
loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 25 посетителя в сайта