www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Вторник, 17 Август 2010г. 15:39ч.

ФОСФАТНИ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ

от
Оценете статията
(3 гласа)

Причини за фосфатните камъни

Фосфатните камъни най-често са вторични и се дължат на инфекция на пикочните пътища с уролитични микроби. Продължителното уриниране на мътна урина, дължаща се на фосфати се нарича фосфатурия. Мътнината на урината се обяснява не с голямото съдържание на фосфати, а с трудната им разтворимост.

Ендогенната фосфорна киселина се съдържа в лецитина, протаргона, нуклеопротеините, костите, а екзогенната се получава от месото и зеленчуците. Фосфорната киселина има три вида соли. От тях премиерните предизвикват киселата, секундерните - неутралната, а терциерните ­ алкалната реакция на урината. Секундерните и терциерните алкалоземни съединения на фосфорната киселина се свързват и образува двойни и тройни соли, които се утаяват в урината. Това утаяване може да се предотврати, ако се дадат по-големи количества фосфорна киселина или ако се намалят алкалиите в храната. Различават се няколко вида фосфатурии.

1. Бактериална фосфатурия - развива се при инфекции на пикочните пътища.

2. Алиментарна фосфатурия - вследствие на вземане на алкализиращи храни или лекарства.

3. Ендогенна фосфатурия - вследствие на намалението на киселите йони в организма.

 

4. Калкурията представлява особено състояние, при което има калцинурия и урината е алкална, а повърхността и е бляскава и пречупва светлината. Това състояние се среща, у млади индивиди (ювенилна фосфатурия).

5. Сексуална фосфатурия - среща се при неврастеници, при хронична гонорея.

Има редица индивиди с фосфатурия, при които изтъкнатите вече етиологични моменти не могат да се открият. Тя се дължи вероятно на смущения в колоидното равновесие в урината, което има значение за всички форми на фосфатурията.

Диета  при фосфатни камъни в бъбреците

При гастрогенната фосфатурия трябва да се лекува хиперацидидитетът - препоръчва се често ядене, кашави храни, леки мазнини и

пр. При всички видове фосфатурия с диетата трябва да се измени peaкцията на урината към кисела, за да се улесни разтворимостта на фосфатите и да се избегне седиментирането им. Храната трябва да бъде разнообразна: месо, риба, тестени и захарни изделия, мазнини, фасул, леща орехи, бадеми, кафе, чай. Ограничават се плодовете, зеленчуците, картофите, млякото, сиренето и яйцата.

 

Последна промяна на Вторник, 17 Август 2010г. 15:45ч.

Още в тази категория: « УРАТНИ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕloading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 29 посетителя в сайта