www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Вторник, 31 Август 2010г. 14:33ч.

АРИБОФЛАВИНОЗА

Оценете статията
(0 гласа)

 

Какво представлява арибофлавиноза?

Първична арибофлавиноза вследствие на недоимъчно хранене се среща сравнително рядко, тъй като витамин В2 има широко разпространение в хранителните продукти. Това болестно състояние обикновено се развива в началото на пролетта поради недостатъчно вкарване на витамин В2 с храната в организма. Заболяването е краткотрайно и не води до тежки смущения особено в случаите, когато се явява като усложнение на други заболявания или при продължително лекуване с антибиотици.

Симптоми при авитаминоза В2

Това заболяване се проявява със симптоми от страна на храносмилателния тракт, очите и кожата. Болните се оплакват от сухота в устата и гърлото, парене в езика, а понякога имат трудно гълтане. Поради появяващия се конюнктивит те получават сърбеж в очите или фотофобия. Същевременно те се чувствуват отпаднали.

При изследването на болните най-напред изпъкват измененията в очите. Капилярите по склерите са кръвонапълнени особено около ръба на корнеята, където те са сплетени като плитка. Понякога се наблюдава дори васкуларизация на корнеята.

По ъглите на устата се явяват фини нацепвания, които започват да мацерират, и по-късно се образуват рагади. Устните са сухи, често покрити с люспици. Езикът обикновено става вишневочервен.

Кожните изменения са по-непостоянни. Обикновено те се състоят в дребно лющене по кожата на назолабиалните гънки, около устата, на носа и челото.

При по-продължително боледуване много често се развива желязо­дефицитна анемия.

При слаганеrо на тази диагноза е важно да се диференцира първичната от вторично развилата се арибофлавиноза.

 

Последна промяна на Вторник, 07 Септември 2010г. 18:07ч.
Още в тази категория: « СЛЕЗКА. САРКОМ НА СЛЕЗКАТАloading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 76 посетителя в сайта