www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Вторник, 22 Февруари 2011г. 10:58ч.

ПОВРЪЩАНЕНА КРЪВ ОТ СТОМАХА

от
Оценете статията
(0 гласа)

 

 

Кога се наблюдава повръщане на кръв от стомаха?

Често се среща повръщане на кръв, вследствие разрушаване на кръвоносни съдове от язвата. Повръщането на кръв е толкова харакерно за язвената болест, че често при неговата поява може да се постави диагнозата.

Симптоми при кръвотечения от стомаха

При неголеми кръвотечения от стомаха понякога липсва повръщане; кръвта постъпва в червата и може да се открие при изследване на изпражненията. Ако в червата постъпва значително количество кръв, изпражненията придобиват тъмен, катранен цвят.

При язва на дванадесетопръстника обикновено няма повръщане.

Дори и при значителни кръвотечения кръвта се открива по външния вид на изпражненията (катранени изпражнения) или при химичното им изследване.

Продължителните или обилните кръвотечения предизвикват обща слабост, малокръвие, отслабване; при значителни кръвотечения (повръщане на кръв) могат да настъпят явления на колапс (силен упадък на сърдечно-съдовата дейност): нишковиден пулс или пълното негово изчезване, силно побледняване на лигавиците, изстудяване на крайниците.

Диспептични явления при язва на стомаха

Освен повръщане при язвената болест се наблюдават и други диспептични явления: оригване, парене и гадене. Оригването обикновено е кисело, тъй като в повечето случаи се отбелязва повишена киселинност на стомашния сок. Понякога болните, особено при повишена киселинност, се оплакват от силно парене. Гаденето обикновено предшествува повръщането, но може да се появи и без последващо повръщане.

При палпация на корема в епигастралната (подлъжичната) област в областта на язвата болните усещат силна болка. Болните, защищавайки болния орган, напрягат коремните си мускули. Затова този симптом се нарича мускулна защита.

Протичане на язвената болест

Протичането на язвената болест е най-разнообразно. Болестта може да протича хронично, с години, без да безпокои много болния. В някои случаи язвата съвършено заздравява и цикатризира, но често след няколко години се появява отново. Често се наблюдават периодични влошавания и подобрявания на състоянието на болиия. Зарасналата с цикатрикса язва на стомаха, разположена около преминаването му в дванадесетопръстното черво (пилоричната част), води до стесняване на пилора. Това стесняване води до задръжка на храната в стомаха, което предизвиква редица болезнени симптоми. Рефлекторно се усилва перисталтиката на стомаха и мускулите му хипертрофират, за да могат да изтласкат съдържимото на стомаха в дванадесетопръстника.

 

Последна промяна на Вторник, 22 Февруари 2011г. 11:04ч.

Е-мейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 24 посетителя в сайта