www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Сряда, 20 Март 2013г. 17:14ч.

ПРОЛЕТНА УМОРА 2013

от
Оценете статията
(0 гласа)

 

 

 

Жен-шенът повишава работоспособността, кълновете на житните растения засилват
издръжливостта.

С настъпването на пролетта се появяват отпадналост, намалена работоспособност, понижен тонус на мускулите. Те сигнализират за т.нар. пролетна умора. От нея страдат хора, които се занимават и с физически, и на интелектуален труд.

Установено е обаче, че по-засегнати са онези, чиято работа изисква концентрация на вниманието и е свързана с нервно-психично напрежение. Пролетната умора не подминава и възрастните хора, които са уязвими поради по-слабото физическо състояние и заседналия начин на живот през зимните месеци.

Чувството на отпадналост е началният сигнал на пролетната умора. Почивката, сънят, добре балансираното хранене и физическите упражнения са най-добрите средства за повишаване на физическата издръжливост и психическия тонус. Във всекидневната си дейност човек използва около 35% от работния си капацитет.

Когато натоварването достигне до 65% от абсолютните му възможности, настъпва умора и се налага употребата на ободряващи и биостимулиращи средства. Те обаче трябва да се избягват в най-активните часове, когато човек е най-работоспособен. Природните биогенни стимулатори са за предпочитане пред синтетичните, защото имат по-меко действие и не се натрупват в организма.

Природните продукти с биостимулиращо действие могат да са "енергетични", т.е. такива, които действат пряко и доставят енергийни вещества.

Антиоксидантите пък са комплекс от витамини и микроелементи, които влизат в ролята на "чистачи" на организма.

Жен-шенът, елеутерокока, китайският лимонник, аралията, родиолата активират обмяната на веществата и повишават адаптивните възможности на организма.
Системното консумиране на разнообразна храна и задължително на плодове и зеленчуци е важен фактор, за да се чувства човек здрав и бодър.

Особено полезни са кълновете на житните растения, съдържащи белтъчини, въглехидрати, минерални соли, магнезий и витамини от група В, витамините Е, К и Р. Маслото от житните зародиши е най-богатият източник на витамин Е, считан за естествен биотоник. То засилва издръжливостта и тонизира миокарда, особено при натоварване.

 

 

 

 

24chasa.bg

Е-мейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 27 посетителя в сайта