www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Петък, 12 Февруари 2010г. 19:18ч.

СТРАХ ОТ СМЪРТТА

от
Оценете статията
(0 гласа)

Какво представлява иирационалният страх от смъртта?

Макар че, всеки от нас се страхуваха за  личната си цялост и това го приемаме за съвсем естествено, съществува друг, ирационален страх. Той е свързан със страх от личната смърт и ситуации, свързани със смърт като: погребения, и места където може да има съприкосновение с починали хора.

Симптоми на страх от смъртта:

- Сърцебиене, виене на свят, треперене при вида на починал човек

- Желание за незабавно напускане на място, където има починал човек

- Избягване на гробища

- Пристъпи на страх и избягване на споменаване на думата "смърт"

- Страх от съприкосновение с починали хора, за да не би по някакъв начин те да им навредят и да им предадат смъртта

Каква е причината  за страха от смъртта?

Всеки от нас притежава инстинкт за оцеляване или самосъхранение. Ако за кратък период са ви се изсипали на главата ужасяващи случки, свързани със смъртта на любими същества, повечето хора започват инстинктивно да търсят в себе си различни белези на нещо нередно или факт, който може да застраши целостта им.

Хората се страхуват от смъртта защото не са наясно какво следва след това.  Страхът от непознатото причинява екстремната тревожност.

Страх от смъртта. Лечение на страха от смъртта

С възрастта хората започват да приемат смъртта като неизбежна реалност. Тези, които страдат от фобията имат нужда от малко помощ. Особено хора, които се чувстват ограничени в живота си по някакъв начин от тази фобия.  Медикаментозна терапия, включваща анксиолитици  в съчетание с психологическа терапия може да снижи нивото  на тревожността. Психологическата помощ  може да  утвърди едно ново поведение, което да отстрани  избягването на  ситуациите, които предизвикват силна тревожност.

Страх от смъртта, самопомощ

Най-добрата самопомощ, която може да си приложите, това е да си представяте   евентуалната ваша смърт, както и смъртта на всички останали. Колкото и странно да звучи смъртта е част от живота. Това е мястото, където всички ние отиваме - мястото отвъд, където не можем да погледнем.

Как да сменим представата за смъртта и да намалим страха?

Представете си, че смъртта е част от нов начин на живот. Това не е религиозен ритуал и не го възприемайте като такъв! Това е едно ново схващане за бъдещо развитие, което всеки от нас ще изживее, когато настъпи времето за това.

 

Последна промяна на Събота, 05 Април 2014г. 13:07ч.

Подобни статии (по етикети)
loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 17 посетителя в сайта