www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТАТА НА ИПОКРАТИС ПАПАДИМИТРАКОС

(4 votes, average 4.00 out of 5)

 

 

 

 

 

 

Може да износите и родите здраво дете, без да напълнеете драстично. При това по време на бременността няма да лишавате нито себе си, нито бебето от нищо. Това е веруюто на консултанта Ипократис Пападимитракос. Според него ключът е в балансирания хранителен режим, който не изключва угаждането.

Всяка жена се притеснява за формите си по време на бременността. Най-пресният пример е Бионсе, заподозряна, че е дала на сурогатна майка да износи бебето й, понеже е склонна към напълняване.

Д-р Ипократис Пападимитракос разказа как жените да поддържат в разумни граници теглото си по време на бременността, а после как да си върнат килограмите без монотонни диети или зверско гладуване.

“Бременността е състояние на организма, което се нуждае от повече белтъчини. През това време лекарите настояват пациентките им да консумират червено месо или черен дроб, защото в него има фолиева киселина, желязо и др. Повечето от бъдещите майки обаче не могат да го ядат заради неприятните симптоми през първите месеци.

Бременните се нуждаят и от мазнини, но и в този случай трябва да избягваме схващането “Когато чакаш бебе, трябва да ядеш за двама”.

Ако приемем това твърдение за вярно и определим, че бременната, която чака едно дете, може да качи до 10 кг, то друга, която носи близнаци с 20 ли трябва да напълнее?!

Не търсете оправдание в бременността си, че изпитвате глад и трябва да ядете повече за здраве.

Хапвайте разнообразно, но с мярка. Аз не препоръчвам диетите. Не ги отричам, но за продължително ефикасно поддържане на килограми може да се доверим единствено на разумен хранителен режим.

Диетата сама по себе си означава особено хранене, което да покрие конкретни моментни изисквания. Но всяка от тях набляга на крайности - въглехидратна или антивъглехидратна, само на белтъчини или само на плодове...

Ако асоциираме диетата с гладуване, тя е крайно неподходяща за бременната жена. На нея й е необходим режим, който балансирано ще й достави всички нужни минерали и витамини, ще повдигне тонуса й и най-вече ще изчезнат стомашните киселини, от които всяка втора бъдеща майка страда.

Не само за бременни. При всички хора храненето трябва да бъде през 4 часа, защото толкова трае храносмилането. През толкова време се понижават и жизнените процеси в тялото, например кръвната захар и т. н.

Хапването при всички хора трябва да е пълноценно, за да влияе добре на здравето и външния вид. И двете крайности - гладуването или преяждането, не са здравословни.

Недостигът на храна е по-голямата грешка, защото “тялото ни се притеснява повече, когато нещо му липсва, отколкото когато е в излишък”.

Правилата за хранене са валидни за всички, дори при бременност.

Куриозно е, но тогава е подходящото време за налагане на нови навици в храненето. Това ще повлияе не само на здравето и красотата на майката, но и ще предаде полезни навици на детето.

Като казвам правилно хранене, имам предвид да спазваме режим , който не е нищо повече от съблюдаване на прости основни правила. Менюто трябва да е съставено така, че да не ангажира човека и да обърква графика му, а да го захранва с достатъчно енергия, която да употребава пълноценно. Важно е храненето и режимът да бъдат координирани с часовете на ставане и лягане.

Режимът се разделя на етапи. Първият се основава на големината на порцията, подходяща за конкретния човек. Спрямо размера й се подреждат последователността на хранене, честотата и качеството.

Когато усети какво означава редовното хранене, приключваме с първия етап и преминаваме към следващо ниво. Там вече диетологът определя само редовността и качеството. Пациентът сам решава какво да е количеството на храната, която поглъща.

В третия етап консултантът определя само редовностостта на храненията. Като цяло този режим не е временна мярка, а обучение, което важи за цял живот. И поддържа едно и също тегло.

Докато при диетата бързият резултат се постига с драстичен глад и след два месеца сваленото тегло вече е възвърнато. При нормален режим няма ненормални килограми.

Това е разковничето. Защото килограмите се смъкват лесно, а свикването с навици е трудно.

Храненето не е лошо да се комбинира и със спорт, но не е задължително. Човек може да изглежда добре и само с балансирано приемане на храната.

Напредвайки с бременността, апетитът на жените обикновено се увеличава.

Затова препоръчвам на пациентките си да зачестят приемането на малки порции блюда. Тоест да намаляват количеството, но да увеличават честотата, като изчисляваме заедно с бременната поеманите от нея калории.

Въпреки че храни две гърла, бъдещата майка не е необходимо да преяжда. Дори непрекъснатото хранене не означава редовно”, шегува се д-р Ипократис Пападимитракос.

Хората, които са вечно на диета, се питат: “Ако намалим дневния си порцион наполовина, ще отслабнем. Но докога?” Обяснението на диетолозите е просто. Тялото не знае кога ще има нова дажба и е принудено да се приспособява към това, което му се дава. Това забавяне е процесът. В момента, когато върнем старите си навици, изгубените килограми се връщат и се получава т. нар. йо-йо ефект.

Нередовното хранене съдейства за забавянето на обмяната на веществата. При този начин изплашеното ни тяло си трупа запаси. При системното хапване тялото свиква на конкретната дажба в определено време и не смята, че има нужда от запаси. Тогава тялото има бърз разход на енергия, а ние не пълнеем.

 

 

 

 

 

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 209 посетителя в сайта