www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТА С МАС И МАСЛО

(13 votes, average 1.23 out of 5)

 

Фейсбук група групата „Отслабвай и бъди здрав с мен Атанас Узунов” не спира да се разраства всеки ден, за половин година е събрала над 30 хиляди членове. Идеята на създателя й е да предаде личния си опит в отслабването на хора със здравословни проблеми и затлъстяване напълно безплатно. Диетата е нисковъглехидратна, но с храни с високо съдържание на мазнини.

Атанас Узунов е на 39 години, от София. Семеен, с едно дете. Изпитва върху себе си хранителния режим, преди да го сподели с хиляди хора. След дългогодишна борба с килограмите, редица болести, обикаляне на лекарски кабинети и незадоволителни резултати, той решава да си помогне сам. Купува си разнообразна литература, изучава човешкото тяло и болести, гледа много научни и документални филми на експерти по правилно хранене като „нетолерантният към въглехидратите” проф. Тим Ноукс и д-р Уилям Дейви, отричащ пшеницата.

Преди 2 години 140-килограмовият Атанас започва да се храни правилно и спира всички бързи и вредни храни, за да бъде здрав и да достигне 71 кг днес. Според него затлъстелите хора са такива, защото са спрели да употребяват т.нар. естествени мазнини – масло, зехтин, мас и са се насочили към преработени – олио, захар, нискокалорични, пълнозърнести, нискомаслени храни. Храната се превръща във вредител, защото е преработена, обяснява той.

Нисковъглехидратното хранене с много мазнини е известно също като кетоза – въглехидратите са сведени до минимум, като за сметка на тях се приемат повече мазнини. Яде се след 12 ч., по 2 пъти – обяд и вечеря. В режима се практикува и фастинг – здравословно гладуване само с течности за 24 часа. За разлика от повечето модерни режими тук са позволени всички видове меса, включително агнешко, сланина, дреболии и карантии. Хапва се риба и високомаслени продукти. От зеленчуците се предпочитат тези, които растат над земята, защото другите съдържат въглехидрати, като лука и моркова. Картофите не фигурират в режима. Консумират се предимно кисели плодове. За любителите на сладко може малко шоколад с високо съдържание на какао.

Когато се храним с въглехидратни храни, кръвната захар се качва, инсулинът се вдига, за да я свали и започва да я трупа по клетките в корема, краката и това се случва само при една бисквитка, обяснява Атанас. Когато не се употребяват преработените храни – плюс пълнозърнести, организмът се чисти от захарта и започва да гори мазнините по себе си. Когато се изяде дори един портокал, това топене на мазнини спира за 24 часа.

Атанас твърди, че не изпитва глад, нито се чувства зле. Най-трудно било началото, когато си задал въпроса: ами ако и това нещо не проработи. „Но бях готов на всичко за промяна и здраве”, разказа той пред „Труд”. Щастлив е, че истински помага всеки ден на много хора: „ Те не ми пишат и звънят, защото няма какво да правя, а защото са зле. Точно както и аз бях.“


Примерите на Таня и Мая

Таня Дайреджиева е млада жена, модифицирала начина си на хранене заради здравословни причини, като инсулинова резистентност, преминала в диабет от втори тип, хипертония, СПКЯ (синдром на поликистозни яйчници) и наднормено тегло.

Изпробвала различни диети, водещи до провал заради надделяване на глада. Споделя, че при прилагането на нисковъглехидратно хранене не усеща такъв. Най-трудно й е в началото. „Тогава имаш цел, но тя е далеч, а зад гърба си имаш много провали“, разказва Таня.

Мотивирана е от желанието да бъде учител и да има деца. За пет години от 100 килограма днес е 72 кг и продължава да сваля. Сбъднала е и двете си мечти.

„Хората срещат трудности заради неправилна култура на хранене. Некачествената храна ги разболява. Смятат, че да ядат ориз, картофи, хляб, салами и полуфабрикати е по-евтино, отколкото да си купят парче хубаво месо и зеленчуци.“ Съветва всички да бъдат упорити и да водят борбата до край. „ Външният вид има огромно значение за качеството на живота ни. Искайте да бъдете здрави и красиви! Здравето е щастие!, казва Таня.

Мая Петрова е на 40 години, винаги е поддържала едни килограми. Когато е била на 20 спира всички зърнени, бобови храни и месо. Храни се основно с плодове, зеленчуци и обезмаслени млека. Прави го в продължение на 15 години, след което преживява стрес и започва да се подува, не качва килограми, но отича. Откриват й Хашимото и ИР. След 2013 година постепенно започва да се храни с месо и яйца, следвайки ниско въглехидратен режим. От 2016 продължава с него прибавяйки и високо съдържание на мазнини. „С този тип хранене вече съм без ИР и овладях неприятните симптоми на Хашимото, чувствам се сита и с енергия. Вярвам, че този тип хранене би помогнало на много хора освен да отслабнат, но и да подобрят здравето си“.


Източник: в. "Труд"

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 212 посетителя в сайта