www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ГЛАДУВАНЕ

(1 vote, average 5.00 out of 5)
Article Index
ГЛАДУВАНЕ
Процеси по време на гладуване
С колко можем да отслабнем за две седмици
Как да стане захранването след продължително гладуване
През колко време да го прилагаме?
Може ли да се пие вода по време на гладуване
All Pages

Гладуване. Как да приложим гладуване?

Гладуването в продължение на 10-15 дни по принцип не е опасно. Към края на първото денонощие от гладуването могат да ви обезпокоят чувство за глад и натрапчиви мисли за храна. През второто-третото денонощие могат да се появят с.лабост, главоболие, неприятно усещане и даже болки в корема. Може да се наруши сънят. По правило през този период отслабвате с 1-3 кг, главно за сметка на изхвърлената вода (повтаряме, че по време на гладуването изпивате 1-1,5 л вода на ден). Вече казахме, че пълните хора са, склонни да задържат течности в организма и при г ладуването "излишната" вода доста бързо се отделя. В този период се изразходват предимно въглехидратите, натрупани в черния дроб във вид на гликоген. Около второто-третото денонощие от г ладуването организмът започва в голяма степен да използва мастните натрупвания. Ако имате 25-30 кг излишно тегло, тези запаси ще стигнат за период, доста по-дълъг от 10-15 дни гладуване. Това, разбира се, не значи, че трябва значително да удължите гладуването. При успешно намаляване на теглото, след прекъсване, курсът на гладуване може да се повтори и теглото да се намали още повече, а може след първия опит за намаляване на тег лото, достигнато с гладуване, да се продължи със спазване на диета от 1000-1400 ккал до пълното нормализиране на теглото.

Гладуване. Процеси по време на гладуване

Между втория-третия ден на гладуването, вследствие бурното разпадане на собствените мазнини в кръвта се натрупват кетоновите тела. Това е придружено от поява на ацетонова миризма от устата и неприятен метален привкус. По принцип може да усетите силна слабост. може да започне да ви се гади и да се стигне дори до повръщане. В редки случаи има вероятност да се забави пулсът, да се понижи артериалното налягане, може дори да припаднете от глад. Относително редки усложнения са киселини в стомаха, резки болки в корема, развитие на резки ерозии и язви на стомаха, нарушаване на сърдечния ритъм, гърчове. бъбречни и чернодробни колики (при хората, които имат камъни в бъбреците или в жлъчния мехур), отоци. Във всички тези случаи трябва спешно да се обърнете към лекар и да си направите специално изследване. Не бива да се забравя, че прекратяването на гладуването трябва да бъде постепенно.

Гладуване. С колко можем да отслабнем за 2 седмици с гладуване?

Намаляването на теглото през първите две седмици достига 200-800 г за денонощие. След първата седмица чувството за глад изчезва или значително се притъпява, но от 14-18 ден от гладуването постоянните мисли за храна се връщат с нова сила, макар общото състояние в по-голямата част от случаите да се подобрява. Не се препоръчва да гладувате повече от 18-20 дни.

Гладуване. Как да стане захранването след продължително гладуване?

Лекарят трябва да ви научи как да се захраните правилно след продължителното  ладуване. В никакъв случай не бива веднага да започнете да ядете всичко подред. Това не само ще обезсмисли всичко постигнато по време на гладуването, но също така е изключително вредно за здравето. Най-сложният и отговорен период са първите 2-3 дни след прекратяване на гладуването. Препоръчва се през тези дни да се храните често, 6-8 пъти на ден, като храната - течни каши, билкови чайове, сокове ­ се приема на малки порции. В този период е нормално да изпитвате чувство за глад и силна слабост. От 3-4 ден диетата постепенно се разширява, може да приемате настъргани зеленчуци, редки супи, след това да добавите млечна каша, плодове. И едва след около 2 седмици можете да ядете практически всичко, но ако желаете да отслабнете още, трябва да се ограничите до 1000-1200 ккал.

Гладуване. През колко време да го прилагаме?

От всичко, изложено дотук, виждате, че гладуването изобщо не е лесен метод на лечение. Той има редица противопоказания и странични явления и в крайна сметка не решава всички проблеми на наднорменото тегло. Много по-физиологично и полезно за здравето е да намалите калоричността на храната и да увеличите двигателната активност, за да постигнете постепенно устойчиво намаляване на теглото. Спазвайки този режим, при липсата на противопоказания, може да си правите през 7-10 дни разтоварващ ден, в който денонощното количество калории се намалява до 400-500 ккал; можете да си направите и 24-часово гладуване. Такива дни представляват своеобразно "разтърсване" , което позволява теглото да се намали с 400-500 г наведнъж. И все пак от разнообразието съществуващи разтоварващи диети (при които се препоръчва на ден да изяждате например 600 г извара или 400 г риба, или 400 г месо на 5-6 приема) трябва да предпочетете диетите, които съдържат по­голямо количество плодове и зеленчуци. Така ще намалите теглото.

Може ли да се пие вода по време на гладуване?

Гладуването се порвежда само след консултация с лекар и под негово наблюдение. "Сухото" гладуване е изключително вредно и несе перпъръчва. По време на пълното гладуване се препоръчва да се пие не по-малко от 1-1,5 л преварена вода или слаб неподсладен чай от шипки, а също и различни видове минерална вода. Категорично се забранява пушенето, пиенето на алкохол и кафе.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 147 посетителя в сайта