www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КЪРЛЕЖИТЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Кога кърлежитe са най-активни?

Различна е активността на срещаните у нас видове през отделните месеци на годината. В южните части на страната кърлежите се срещат целогодишно, а в останалите има няколко върха: март-април, май-юни и септември-октомври.

Както в тропическите, така и в умерените климатични зони, към които спада и България, пасищните кърлежи играят важна роля при голям брой бактериални и вирусни заболявания по животните и хората, известни като кърлежовопреносими инфекции.

Какви болести причиняват кърлежите?

От групата на преносимите инфекции у нас са разпространени

марсилската треска (региони в Югоизточна България), лаймската борелиоза, кърлежовият енцефалит, кримската конгохеморогична треска (региони в Южната част от Централна България). Те имат различно териториално разпространение, което се обуславя от видовете кърлежови преносители, климатичните и ландшафтните характеристики и типа на населените места, преобладаващите професии и здравната култура на населението в отделните региони.

Как да се предпазваме от кърлежи?

Основни звена в борбата срещу пасищните кърлежи са използването на химически средства в природата, обработка с различни видове препарати на животните.

За предпазване на хората от покачване и ухапване от кърлежи, освен задължителното използване на лични предпазни средства за рисковите професии, в някои страни се използват репелентни средства, с които се намазват ипи се напръскват откритите части от крайниците или дрехите.

Как да отстраним кърлеж, забил се в тялото ни?

В спучай на забиване на кърлежа върху тяпото на човек не трябва да се бърза с неговото отстраняване чрез дърпане, което може да стане причина за откъсване на хобота и оставането му в кожата. В такива спучаи се налага хирургическа намеса.

 


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 166 посетителя в сайта