www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АСКАРИДОЗА

(0 votes, average 0 out of 5)

Аскаридоза. Какво пердставлява аскаридоза?
Детските големи глисти (аскариди) причиняват заболяване, което се нарича аскаридоза и засяга предимно детската възраст.
По външен вид аскаридите много наподобяват земните глисти. Мъжките имат дължина 15-20 см, а женските 20-40 см. Женските екземпляри могат да снесат до 200 000 яйца за 24 часа, които с изпражненията на болните се изхвърлят в почвата и там при подходящи условия (температура и влажност) в продължение на 3 седмици да 3 месеца съзряват и стават годни за заразяване. От попадналите в червата яйца се излюпват личинки, които преминават сложен път на развитие - т. нар. Миграционна фаза те проникват най-напред в малките кръвоносни съдове на червата и с кръвта се отнасят отначало в черния дроб а след това през долната празна вена достигат до дясната половина на сърцето и чрез разклоненията на белодробната артерия попадат с кръвта в белодробните алвеоли и малките бронхи. Тук те се хранят с червени кръвни телца, нарастват и започват да се придвижват по големите бронхи и трахеята към ларинкса и гърлото. Оттам заедно със слюнката и храната се поглъщат и попадат в хранопровода, стомаха и червата. В тънките черва аскаридите остават в продължение на много месеци. Това е  т. нар. ч р е в н а ф а з а в развитието на аскаридите. През тази фаза глистите израстват, завършват своето полово развитие и женските започват да снасят яйца, конто едва тогава могат да се открият в изпражненията при изследване под микроскоп.
Аскаридоза. Симптоми на аскаридоза
През време на краткотрайната начална миграционна фаза на аскаридите болестните оплаквания са крайно разнообразни:

  • Колебаеща се температура, бързопреходно уголемяване на лимфните възли, далака и черния дроб, лека анемия и значително увеличение на броя на еозинофилните клетки в кръвта.
  • В други случаи проявите са от страна на белия дроб: умерено повишена температура с развитие на бързопреходни пневмонии, бронхити със суха кашлица, която може да наподобява астматичен бронхит. В трети случай може да се появят сърбящи кожни обриви (уртикария).
  • През продължителната чревна фаза болестните прояви са леки и без доказване на яйца в изпражненията трудно може да се постави диагноза.
  • Апетитът често е нарушен (намален, увеличен, капризен).


Срещат се бързопреходни коремни болки, но е грешка всяка коремна болка да се обяснява с глисти. Скърцането със зъби, което е честа проява у децата, в повечето случаи също погрешно се обяснява с глисти.

При случаите с масивно опаразитяване (100-150 глиста) могат да се наблюдават анемия, гадене и повръщане, диарични изпражнения, къркорене и раздуване на корема, главоболие, неспокоен сън и други нервни прояви.

В редки случаи аскаридозата може да доведе до усложнения: запушване и непроходимост на червата от струпаните като кълбо глисти, запушване на жлъчните пътища, перитонит, панкреатит и др.

Разпознаване на аскаридоза

Разпознаването на чревната аскаридоза става чрез доказване на аскаридните яйца в изпражненията или откриването на глисти в червата при специално рентгеново изследване.

Предпазването от аскаридно заразяване се осъществява чрез педантична чистота на ръцете, отходните места и ранно култивиране у децата на здравни навици. Замърсените с пръст и тор плодове и зеленчуци трябва грижливо да се измиват със сапун и да се заливат с вряла вода.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 202 посетителя в сайта