www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕНТЕРОБИОЗА

(0 votes, average 0 out of 5)

Ентеробиоза. Описание на ентеробиоза
Ентеробиозата е най-честото глистно заболяване у децата. Причинява се от дребните глисти - острици, които са  дълги около 1 см, имат белезникав цвят и заострен заден край. От погълнатите яйца в червата се излюпват ларви, които в долната част на тънкото черво и в сляпото черво достигат полово съзряване и женските стават годни да снасят яйца. Средната продължителност на живота на остриците е около 3-4 седмици. Мъжките екземпляри наскоро след оплождането умират, а женските се спускат към правото черво и в областта около ануса снасят 10000-20000 яйца. Наскоро след това и женските екземпляри умират. Снесените яйца узряват в продължение на 5-6 часа и стават годни за ново заразяване или самозаразяване на детето.
Ентеробиоза. Заразяване с ентеробиоза
Заразяването става чрез замърсени ръце, предмети, консумиране на замърсени хранителни продукти. В детските ясли и градини често се замърсява пясъкът, с  които децата обичат да играят. Замърсените ръце, навикът на децата да разчесват кожата в областта около ануса, попадането на яйца в бельото и праха - всичко това дава възможност за чести и многократни заразявания. В много случаи е налице заразяване на цялото семейство. Липсва придобит имунитет. Опаразитеният човек е единствен пзточник на заразата.
Ентеробиоза. Симптоми на ентеробиоза
Ентеробиозата протича леко. Болестните прояви зависят от броя на паразитите и чувствителността на организма. Характерен симптом е сърбежът в аналната област. При момичетата може да има сърбеж и в половите органи. Пристъпите от сърбеж около ануса траят няколко днп и се повтарят през интервали от 2-4 седмици. В редки случаи може да има оплаквания от нарушен апетит, повишена раздразнителност, неспокоен сън, коремни болки, главоболие, диария и други.
Диагнозата се осигурява чрез намиране под микроскоп на яйца на остриците в препарата, получен чрез остъргваване  в областта около ануса. В самите изпражнения яйцата рядко се доказват.
Ентеробиоза. Предпазване от ентеробиоза
Предпазването се осъществява чрез създаване у децата на хигиенни навици - миене на ръцете преди всяко ядене  и  след ходене по малка и голяма нужда, редовно изрязване на ноктите, често къпане, изваряване на бельото и гладене с гореща ютия. Така ще успеете да ограничите разпространението на ентеробиозата.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 152 посетителя в сайта