www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТРИХИНЕЛОЗА

(0 votes, average 0 out of 5)

Трихинелоза. Описание на трихинелоза

Трихинелозата се причинява от особени паразити - трихинели. Заразяването става при консумирането на недоварено или недопечено заразено свинско месо или месни продукти. Попаднали с продуктите в тънките черва на човека, трихинели се освобождават от своята капсула, оплождат се и женските започват да раждат малки ларви, които чрез чревните кръвоносни съдове проникват в напречно набраздените мускули.

Симптоми на трихинелоза

Трихинелозата по своето протичане наподобява остро заразно заболяване с инкубационен период от 2 до 5 дни. Температурата се повишава и към края на втората седмица достига до 40-41 градуса.

Повишената температура се задържа 10-15 дни. Появяват се отоци по клепачите и конюнктивита, а по устните се появява херпес. Характерни са болките в мускулите на езика, гълтача, очите, шията, гръбнака, крайниците и дъвкателните мускули. Кръвното налягане се понижава, развива се тежък миокрдит.

Профилактика  на трихинелоза

Ранното поставяне на диагнозата и провеждането на съответно лечение намалява тежестта на заболяването.

Предпазването става чрез доброто сваряване или изпичане на всяко свинско месо, което не е било подложено на ветеринарен контрол.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 201 посетителя в сайта