www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТОКСОПЛАЗМОЗА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на токсоплазмоза

Това е широко разпространена паразитоза, която засяга млекопитаещите животни и много видове птици. Човекът също се засяга от тази паразитна инфекция, която най-често протича незабелязано или с много леки болестни прояви. Голямото значение на тази паразитоза идва от нейната склонност да уврежда тежко плода в утробата на бременната жена, когато заразяването е станало през първите 3-6 месеца на бременността. В такива случаи детето се ражда с вродена токсоплазмоза.

Причинителят има полулунна форма и е много малък по размери. Разполага се и cе размножава вътре в клетките, където образува кисти, които съдържат стотици отделни паразити. Котките са главният източник и постоянният резервоар па заразата и заразяват човека и другите животни. В червата на котките се осъществява половото развитие на паразита. Останалите животни и човекът се заразяват чрез изпражненията на котките. Паразитите могат да попаднат в човешкия организъм посредством заразено животинско месо, Отглеждането на  котки и консумацията на сурово или полусурово месо повишава риска от заразяване. Тревопасните животни се опаразитяват при поглъщането на паразитникисти, които лесно попадат във фуража и тревните площи от котешките изпражнения.

Пораженията, които паразитът нанася на човешкия организъм, засягат много органи, но най-отчетливо се проявяват в мозъка и вътрешните обвивки  на очите.

Вродена токсоплазмоза

Вродената токсоплазмоза се проявява още у новороденото с възпаление на мозъка и мозъчните ципи (бавно развиващ се менингоенцефалит), петнисто-възлест обрив по кожата, повишена температура, отпуснатост, уголемяване на далака и черния дроб, увеличаване или намаляване размерите на главата, слепота, жълтеница, гърчове и др. Тези прояви могат да се открият още през първите месеци от живота на дететo, но могат да се изявят и в по-късната възраст под формата на изоставане в умственото развитие, нарушение на зрението, церебрална парализа, гърчове и др.

Опаразитената бременна жена ражда само един път дете с вродена токсоплазмоза. От следващите бременности децата

се раждат здрави.

Придобита токсоплазмоза

Придобитата след раждане токсоплазмоза в болшинството случаи протича незабелязано. В много редки случаи тя може да се изяви с повишена температура, неразположение, мускулни болки, краткотраен кожен обрив, уголемени лимфни възли, миокардит и др. Болестните прояви продължават няколко дни до няколко седмици и в повечето случаи завършват със спонтанно оздравяване.

Предпазване от токсоплазмоза

Предпазването е от голямо значение специално за бременните жени, които трябва грижливо да се пазят от общуване с котки и други домашни животни. Също така трябва да се избягва консумацията на сурово или полусурово месо. Други предпазни мерки са лечение или приспиване на опаразитените  котки.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 510 посетителя в сайта