www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВЪШКИ

(0 votes, average 0 out of 5)

Кръвосмучещи насекоми

Насекомите, които смучат кръв, отделят и секрет от слюнчените си жлези, който има токсично-алергично действие. Това са въшките, дървениците, бълхите, някои комари.

Видове въшки

Въшките биват три вида: главова въшка по окосмената част на главата, дрешна въшка - по бельото, и полова въшка - по окосмената повърхност около половите органи. Секретът от слюнчените им жлези предизвиква сър6еж и дребен пъпковиден обрив.

Симптоми при ухапване от въшки

Чувствителността към секрета на въшките е индивидуална. Понякога има и общи реакции - нервност, безсъние, повишена температура, yвеличени лимфни възли. От разчесването по кожата на главата се появяват гнойни мехурчета и подобно на екзема подмокряния, а кожата на тялото е разранена, загрубяла, с участъци с увеличена пигментация. Понякога има пигментация и от вътрешната страна на бузите.

Полова въшка.Локализация на полова въшка

Половата въшка по изключение може да се разпростре и по космите на цялото тяло, вежди, мигли, мустаци и др. С изключение на главата, където почти не се среща. Тя предизвиква силен сърбеж, но рядко дава вторични инфекции.Предава се при полови сношения, но рядко или при ползване на опаразитено легло. По кожата на корема и отстрани на гърдите се появяват синкави петна на големина 0.5-1.5 см в диаметър, които не изпъкват над нивото на кожата и не дават оплаквания.

Дървеници

Дървениците впръскват в кожата слюнка, която съдържа токсини и противосъсърващи вещества. Скоро след ухапването се усеща силен сърбеж, появява се обрив. Тези оплаквания изчезват след няколко часа. В някои случаи реакцията от ухапването се появява по-късно(след 10-12 часа) и трае няколко дни.

Симптоми при ухапване от дървеници

По-чувствителните хора получават отоци, възпалителни и нервни прояви. Срещат се и хора съвсем нечувствителни към ухапвания от дървеници. Бълхите предизвикват поява по кожата на ясночервени, окръглени образувания с вишневочервен точковиден център и силен сърбеж. Свръхчуствителни хора могат да развият пъпковидни или мехурчести обриви, придружени от силен сърбеж и общи реакци - неразположение, нервност, безсъние. Комарите при ухапването вкарват в раната слюнка, която предизвиква местен оток със силен сърбеж, продължаващ около часа. При по-чувствителни хора и при по-голям брой ухапвания се появява по-бурна местна и обща реакция.

Лечение при ухапване от насекоми

Лекуването на ухапването от насекоми се състои в намазване на мястото веднага след ухапването с амоняк или 3-5% спиртен разтвор на ментол. При засягане на общото състояние и при по-обширни кожни обриви е добре да се потърси лекарска помощ. Общите предпазни мерки имат задачата да унищожат причинителите или да възпрепятствуват контакта им с хората. Борбата с въшките изисква грижлива и редовна лична хигиена и мерки за унищожаването им с различни препарати под форма на прахове, сапуни, аерозолни разтвори, мазила и др. За унищожаване на бълхите и дървениците жилищата трябва да се почистват редовно и да се използуват инсектицидни и някои специфични отровни препарати.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 110 посетителя в сайта