www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЛИМФАДЕНИТ- ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЛИМФНИТЕ ВЪЗЛИ

(1 vote, average 1.00 out of 5)

 

 

Описание на остър лимфаденит

Острият лимфаденит представлява остро възпаление на лимфните възли. Лимфните възли са биологичният филтър на организма. Бактериите, попаднали от гнойните рани, рагади, язви и др. В лимфните съдове, се обезвреждат в лимфните възли. Най-честите причинители са стрепто- и стафилококите. Засягат се предимно възлите в областта на шията, аксилата и ингвиналните гънки.

Форми на остър лимфаденит

Различаваме две форми на острия лимфаденит: обикновен лимфаденит(lymphadenitis simplex) и гноен лимфаденит (lymphadenitis suррurаtivа).При обикновения лимфаденит възпалителните изменeния в лимфните възли изчезват напълно, докато при гнойния се стига до некроза и размекване на лимфните възли.

Симптоми при обикновен лимфаденит

Клиничната картина при обикновения лимфаденит се изразява в увеличение на един или няколко възела, които са твърди, несраснали помежду си, подвижни, но болезнени при палпация. Кожата над тях е свободна.

Симптоми при гноен лимфаденит

При гнойния лимфаденит възлите са сраснали помежду си в пакет, меки, симптомът на флуктуция е често положителен. Кожата над лимфния пакет е едематозна, зачервена, болезнена и сраснала с подлежащите лимфни възли. На мястото на флуктуацията тя изтънява, пробива се и през фистулата изтича гнойната материя, примесена с некротизиралите лимфни възли. Към локалните симптоми се прибавят и общи: неразположение, отпадналост, чести втрисания, висока температура, левкоцитоза и ускорено утаяване. Острият лимфаденит може да доведе до усложнения като дълбоки абсцеси, флегмони, тромбофлебити и метастатични абсцеси в белите дробове.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 450 посетителя в сайта