www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АНЕМИЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

Какво представлява анемията?

Анемията е болестно на състояние, при което има намаление на броя на червените кръвни клетки (еритроците) и хемоглобина. При това обемът на кръвта маже да е намален, а може и да е непроменен.

Какви са причините за анемия

Причините за възникване на анемията са различни. Една от честите причини за възникване на анемията е кръвозагубата, която настъпва при нараняване, при кървяща язва на стомаха или дванадесетопръстника, при разширени вени на хранопровода, при аборт, раждане или други гинекологични заболявания, при обилен кръвоизлив от носа, при хемороиди и др. Това е т. нар. след кръвоизливна анемия. Когато не е тежка, тя не е - опасна. След спиране на кръвотечението загубената кръв бърза се възстановява. При обилна кръвозагуба болният може да изпадне в тежко шоково състояние, което може да застраши живота. Налага спешни мерки спиране на кръвотечението и възстановяване на загубената кръв (кръвопреливане). Червените кръвни клетки се образуват в костния мозък.

Причини за желязнонедоимъчна анемия

За нормалното им образуване, узряване и постъпване в кръвта играят роля много фактори. Ще се спрем на два фактора: желязото и витамин B12. Когато в организма не постъпва достатъчна желязо (главно паради смущения в неговото всмукване в червата), възниква така наречената желязо недоимъчна анемия или хлор анемия. Тя се среща главно при жени между 30 - и 50-годишна възраст. Тези болни страдат едновременна от заболяване на стомаха с намалена киселинна секреция.

Симптоми на желязнонедоимъчна анемия

Заболяването започва постепенно и незабелязано с отпадналост, главоболие, виене на свят, понякога парене на езика, изтръпване на крайниците. Лечението с железни препарати и изкуствен стомашен сок дава много добри резултати.

Причини за пернициозна анемия

При недостиг на витамин B12 се развива пернициозна анемия. Недостигът на витамин В12 е резултат на заболяване на стомаха (атрофичен гастрит), при което не се произвежда един фактор, необходим за резорбцията на витамин В12. Тук играе роля и недостигът на фолиева киселина. От пернициозна болест боледуват по-често лица между 50-и 60-годишна възраст.

Симптоми на пернициозна анемия

Тя започва с постепенно с отпадналост, главоболие, виене на свят, шум в ушите, диарии. По-късно (при нелекувани болнни) изтръпване накрайниците, мравучкане, смутена походка. Лечението с витамин В 12 подобрява състоянието . Анемията може да възникне, вследствие бърз и масов разпад (хемолиза) на червените кръвни клетки .

Причини за хемолитична анемия

Тази анемия се нарича хемолитична анемия. Хемолизата може да настъпи вследствие инфекции, отравяния, и медикаментозни влияния, алергични или имунни процеси. Разпадането на червените кръвни клетки може да се обуслови и от наследствени фактори. Лечението зависи от причината. Анемия се среща и в други случаи - бъбречни и инфекциозни заболявания, бременност и др.

Кога да се вземат мерки при анемия

Какво е важно да се знае за анемията? У когато се появят белези на слабост, отпадналост, бледност на лицето и видимите лигавици, главоболие, виене на свят, шум в ушите - трябва да се мисли за анемия, да се изследва кръвта и урината, за да се уточни видът на анемията и да се започне подходящо лечение.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 353 посетителя в сайта