www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХИДРОСАДЕНИТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на хидросаденит

Хидросаденитът представлява остро гнойно възпаление на потните жлези. Най-честите причинители на заболяването са стафилококите, които попадат в жлезата през извитите й каналчета.

Причини за хидросаденит

Предразполагащи моменти към възпаление на потните жлези са обилното потене, замърсяването и протриването на кожата. Хидросаденитът се среща доста често предимно във възрастта между 20 и 30 години. Жените боледуват по-често от мъжете. Локализира се предимно в подмишничните ямки, често двустранно, като засяга единични или множествени потни жлези. Протича много упорито и има склонност към чести рецидиви.

Симптоми при хидросаденит

Клинично заболяването започва с малък, силно болезнен инфилтрат в подкожната тъкан, наподобяващ фурункул или карбункул. В няколко дни инфилтратът достига размерите на лешник и омеква. Кожата над него се зачервява, изопва, става лъскава и силноболез нена. Движенията на крайника се ограничават. В дълбочина се опипват увеличени лимфни възли. Нагноилата потна жлеза се пробива и от нея изтича гъста като паста еднородна гнойна материя без примеси на секвестри. Понякога отделните инфилтрати и абсцеси могат да се слеят, като образуват обща възпалителна маса с няколко огнища на размекване.

 

















loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 280 посетителя в сайта