www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДЕТСКИ ПАРАЛИЧ /ПОЛИОМИЕЛИТ/

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

Детски паралич. Описание на детски паралич/ епидемичен полимиелит/

Детският паралич е вирусно заболяване, което причинява различни по тежест парализи и засяга предимно детската възраст. В миналото това заболяване се срещаше често и понякога избухваше под формата на епидемии. След прилагането на противополиомиелитната ваксина заболяването се среща рядко.

Начин на заразяване с детски паралич /епидемичен полимиелит/

Изворът на заразата е болният. Заразата се предава предимно по въздушно-капков път, но също и чрез изпражненията на болните.

Инкубационен период на детски паралич /епидемичен полимиелит/

Инкубационният период се колебае от 3 до 35 дни.

Симптоми на детски паралич /епидемичен полимиелит/

Началото на заболяването се проявява с повишена температура, главоболие, безапетитие, силно  изпотяване, значителна отпадналост, леко зачервяване на гърлото, понякога и поява на диария. Само с тези прояви болестта често завършва с оздравяване. В други случаи след няколкодневно затишие на болестните прояви температурата отново се повишава, появяват се мускулни болки, задържане на урината, силно изпотяване и повишена кожна чувствителност. Скоро след това се развиват парези (непълни парализи) и парализи на отделни мускули или мускулни групи.

Прогнози пи детски паралич /епидемичен полимиелит/

Парализите довеждат до вялост и отпуснатост на мускулите, но без нарушение на кожната чувствителност. Постепенно температурата спада и парализите в течение на седмици и месеци се подобряват, но някои от тях могат да останат трайни у ваксинираните деца заболяването се среща рядко, протича под формата на доброкачествен менингит и леки бързопреходни парези.

Противополиомиелитната ваксина е сигурно предпазно средство.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 447 посетителя в сайта