www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

САЛМОНЕЛА. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НЕЯ?

(5 votes, average 3.40 out of 5)

 

Салмонела. Описание на салмонела

Салмонелозата е широко разпространено, чревно заразно заболяване, което атакува както хора, така и животните.

Причини за салмонела

Причинителите (салмонели) са над 1000 вида, като едни от тях засягат само човека (напр. салмонелите на коремния тиф и паратифа) , а други засягат едновременно и хора, и животни. Широкото разпространение на салмонелите се улеснява от и инфектираността на животни и хранителни продукти от животински  произход (яйца, месо, риба, мляко и др.), а също така от замърсяването на водни източници, плодове, зеленчуци и др. Поради връзката на заразата с хранителните продукти някои форми на салмонелозата се наричат остри хранителни отравяния.В протичането на салмонелозата съществува голямо разнообразие.

Салмонелозният остър гастроентерит. Най-честата форма  протича особено тежко при новородени и кърмачета. Инкубационния т период често е краткотраен (6-28-48 часа), но при някои форми може да продължи 7 и повече дни. Началото е остро, с повишена температура, тежест и болки в корема, чести повръщания и чести диарични изхождания.

Прогноза  при салмонела

В крайно тежките форми настъпва обезводняване на организма, появяват се гърчове и замъгленост на съзнанието . В някои редки случаи салмонелите могат да причинят  тифно - септична заболявания, които протичат с висока и продължителна температура, унесеност, тежка състояние  възпаление на различни органи - апендикс (с прояви на апандисит), жлъчка (с картината на холецистит  и перитонит), бял дроб (с картината на септична гнойна пневмония), менингит (с прояви на менингит) и др. До идването на лекаря на болните да се дава само леко подсладен  чай.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 258 посетителя в сайта