www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВОДАТА ПОБЕЖДАВА СТРЕСА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Защо, когато хапвате солено, трябва да пиете повече вода?

Важно е да знаете, че колкото повече се храните със солени ястия, толкова повече тялото ще се опитва да задържа водата с цел да намали концентрацията на сол. Затова специалистите съветват или да ядете по-безсолни ястия, или да пиете повече вода. Всеизвестен факт е, че тя се грижи и за по-доброто усвояване на витамините. Ако тренирате интензивно, тогава ще имате нужда от основни витамини в по-големи от обикновените количества.

 

Как водата се бори с напрежението?

Най-ценното й качество от всички обаче е, че успешно се бори с напрежението.

Чрез добрата си електропроводимост тя подобрява функциите на нервната система. Знайте, че дехидратацията смущава мозъчната и мисловната дейност. Затова се препоръчва на работното си място всеки да има бутилка с вода.

 

Какво е действието на горещата вода?

Горещата вода пък чисти от вредни наслоявания и помага за освобождаването на кръвта от натрупаните в нея млечна и пикочна киселина. Човек трябва поне два пъти през седмицата да предизвиква изпотяване чрез пиене на гореща вода, в която може да се изстискат няколко капки лимонов сок.

 

Каква вода да пием?

Важно е да знаем и каква вода да пием. В България чешмяната е годна за употреба. Тя е предварително пречистена, филтрирана и дезинфекцирана. За ежедневна консумация избирайте вода, бедна на минерали. Когато купувате минерална, разгледайте добре състава й. Той задължително присъства върху етикета. По-богати на магнезий, отколкото на калций, някои минерални води са изключително подходящи в период на нервна или физическа преумора. Газираната вода по принцип не е минерализирана и улеснява храносмилането. Тя обаче не се препоръчва на хора с хипертония. Известна е и лечебната сила на изворната вода. Тя се препоръчва за лечение на стомашно-чревни проблеми.

Водата съставлява две трети от човешкия организъм и е от първостепенно значение за него. Живителната течност осигурява на клетките всички хранителни вещества - минерали, витамини, соли, участва в регулирането на телесната температура, осигурява обмяната на веществата в организма, изпълнява функциите на разтворител, като разгражда протеините и хранителните захари, за да могат да бъдат усвоени от организма.

 

Източник:trud.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1153 посетителя в сайта