www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО Е МАЙКА НА ДЕБЕЛИНАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Как дехидратацията се  превръща в майка на дебелината?

Не се подлагайте на ударни диети, а просто променете режима си на хранене, ако искате да стопите  паласките, съветват диетолози. И пийте повечко вода.

Д-р Ф. Батманжелидж, автор на книгата “Тялото жадува за вода”, издадена и у нас, е известен американски учен от ирански произход. Той нашумя с теорията си, че в основата на затлъстяването и много други болести е дехидратацията. “Хората не знаят кога са жадни, не могат да направят разлика между течност и вода. Често пъти ядем, когато организмът ни се нуждае от вода.” Според него две усещания са свързани с хранителните ни навици. Първото - за глад, което често наричат гладна болка и второто - за жажда. И двете възникват на едно и също място и често се бъркат. Животните следват инстинкта си - първо отиват на водопой, а после се хранят. Ние често правим обратното - приемаме първо храна, а след това вода. “Понякога дори се сещаме за водата, след като тялото ни е вече дехидратирано поради изразходване на цялата свободна вода за смилане на твърдата храна. Мисля, че това е коренът на злото при затлъстяването” - обяснява докторът. Защо увеличаваме теглото си е съвсем просто: ядем, за да подсигуряваме мозъка си за дейността му. Но когато се храним, само 20% от погълнатото достига като енергия до мозъка. Остатъкът се натрупва като запас от мазнини. Ако източник на енергията е водата, това не се случва. Излишната вода просто се изхвърля от организма.

Схема за пиене на вода през деня

Съветът на д-р Ф. Батманжелидж е: “Изпивайте по 2 чаши вода 30 минути преди всяко хранене и 2,5 часа след това. Водата ще ви засити и ще приемете толкова храна, колкото ви е необходима. Повишеният прием на вода сам по себе си ще започне да редуцира телесното тегло. За по-малко от три седмици ще свалите между 3,5 и 6 килограма. Това първоначално отслабване се дължи на премахване на вече ненужната течност, която при дехидратация се събира в тъканите. Ако освен повишения прием на вода успеете и да активирате чувствителните към хормони ензими, изгарящи мазнините, загубата на тегло ще е още по-изразена и пропорционална”, твърди Батманжелидж.

Известната наша диетоложка проф. Донка Байкова е на същото мнение: “Водата е 75% от тялото на децата, 60-65% при хората в зряла възраст. Тя е течната среда, в която се извършва транспортът и обмяната на хранителните вещества, на хормоните, ензимите, кислорода. Водата пряко участва в терморегулацията, клетъчното обновление, репродукцията. При нашия умерен климат и заседнал начин на живот, възрастният човек губи дневно около 2,5 литра вода - в потта и урината, и цял половин литър при дишане. За да поддържа водния си баланс, човек се нуждае от всекидневен прием. Около 300 ml вода се образува в организма при обмяната на веществата. С твърдата храна, която консумираме, също приемаме около 800-1000 ml вода.

 

Колко вода да изпиваме на ден?

Ясно е, че за да запазим водното равновесие на тялото си, възрастен трябва да приема поне 1,5-2,00 литра вода, което прави най-малко 6-8 чаши на ден. При мъжете нуждите от вода са по-големи от тези при жените заради различията в телесната им маса. А хората с наднормено тегло се нуждаят от 1 допълнителна чаша дневно на всеки 10 излишни килограма.

 

 Да пием вода и с други течности - алкохол и кафе

Имайте предвид, че кафето и алкохолът имат дехидратиращо действие. С всяко кафе е препоръчително да се приема по една чаша вода, а с алкохолните напитки слабо минерализирана вода”, завършва проф. Байкова.

Доц. Даниела Попова - също известна диетоложка, е категорична, че комплексна и дългосрочна програма трябва да съчетава индивидуален диетичен режим, подходяща физическа активност, промяна в стила на живот и приемане на много течности, за да е ефективна. “Изключително важно е включването на вода в диетичните режими”, казва доц. Попова. Ако средностатистически човек трябва да приема около 2 л на ден, в режим за отслабване този прием трябва да бъде до 3 литра. Водата подпомага обмяната и изхвърля разградените мазнини.

“А обезводняването може да причини главоболие, умора и липса на концентрация”, твърди Даниела Попова.

Водата е жизненоважна не само за физиката ни, но и за психиката - пиенето на вода ни прави по-спокойни.

 

Източник: в. "Труд"

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1098 посетителя в сайта