www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОРТОРЕКСИЯ

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

 

 

Орторексия. Как се заражда орторексията?

Херберт е на 30 години и вече е постигнал това, за което мнозина му завиждат. Живее в хубав апартамент във Виена, като компютърен специалист е добре платен. При всичките си служебни ангажименти всеки ден отделя доста време за своята страст. Педантично съставя седмичен план, в който записва хранителни продукти, състава им, комбинацията на витамини, минерали, баластни вещества и др.

Херберт постоянно търси в мрежата нови схеми, таблици и доклади за природосъобразно хранене. Интересува се от всяка нова теория за хранителните продукти. Пътува с часове, за да посети определени търговци на хранителни стоки и специализирани магазини. Целият му живот се върти около т.нар. здравословно хранене.

Заради страстта си напоследък по-рядко излиза с приятели. Вечер на ресторант или барбекю в края на седмицата - вече е немислимо. Не предприема по-дълги пътувания без личния си хранителен пакет за цялото време. Ако все пак някой път се изкуши да си вземе кафе със сладкиш, го гризе съвестта.

Какво представлява орторексията?

Херберт страда от хранително разстройство, без самият той да съзнава това. Медиците го определят като орторексия нервоза, пише австрийският в. “Кроне”. С този термин те наричат манията винаги да се храним “правилно”.

Какви са симптомите на орторекисята?

“Хората, поразени от орторексия, са обсебени от мисълта за това какво ядат – обяснява психиатърът д-р Кристоф Зилбербауер. – Често причината за такова поведение е желанието да се спре стареенето и вероятно смъртта.”

Когато развият подобна мания, хората започват да изключват от менюто си различни храни като сол, захар, млечни продукти, мая и др. Това може да доведе до недостиг на вещества като калций, витамини и т.н.

През последните години расте броят на хората с орторексия нервоза, твърди пред британския в. “Мирър” Урсула Филпнот от асоциацията по диетология.

Кои хора са застрашени от орторексия?

Годишно британските здравни власти получават над 6000 сигнала от граждани за хранителни разстройства, голяма част от тях са за болестта на “правилното” хранене.

Орторексия нервоза засяга най-веже мъже и жени над 30 години от средната класа и с добро образование. Може да се отключи обаче и в тийнейджърска възраст.

При нея не става дума за обикновено хранително разстройство. В много случаи се започва просто от желанието да се свалят няколко килограма или да се води по-здравословен живо, но най-често това е свързано с преодоляването на някоя болест. При това в нашето информационно общество и при растящата промяна в хранителните продукти (полуфабрикати, бързи закуски и др.) едва ли някой би тръгнал да отказва свой познат, който проявява интерес към по-здравословен живот.

Междувременно много хора придобиват все повече познания от науката за храните. Информационният поток е огромен. Заплахи като последния случай със заразени от е-коли кълнове дават право на подобно поведение на загрижените потребители. При това обаче лесно може да бъде премината границата между информираното познание и обсесивното поведение.

Кога говорим за болестно състояние  орторексия  невроза?

За болестно отношение към храните може да се говори, ако заради тях други сфери от живота бъдат изтласкани на заден план, появи се чувство за вина или започнат да страдат социалните контакти. Отдръпването от хора, които не спазват строги правила на хранене или ги намират за смешни, както и чувството, че оставаш неразбран, тласкат пациентите към самота. Това още повече засилва манията им, обяснява д-р Зилбербауер. Заради това предимно в интернет се формират групи от съмишленици, които наподобяват сектите със собствен гуру.

Хора със заболявания (най-вече с нарушения в обмяната на веществата, кожни и чревни болести, както и раково болни) често са склонни да вярват на подобни “лечителски” учения. Задачата на медиците е да разберат желанията на хронично болните и заедно с тях да разработят план за терапия и преодоляване на проблема.

Близките, приятелите и колегите няма да помогнат особено, ако изтъкват постоянно аргументи против или осмиват поведението на засегнатите. Често хората, вманиачени на тема здравословно хранене, изпитват различни страхове и стрес, спят лошо.

До какво води орторексия невроза?

Отрорексия нервоза най-често води до психосоциални смущения. “По принцип няма здравословни или нездравословни хранителни продукти, не съществува и едно-единствено правилно хранене – обяснява д-р Зилбербауер. – Всеки може да подбере свой собствен хранителен план, който да отговаря на неговата индивидуалност.”

 

 

Източник: 24chasa.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1250 посетителя в сайта