www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МАЗНИНИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ВИД ДРОГА ЗА ОРГАНИЗМА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Защо толкова обичаме семки и чипс?

Награпливото желание  да чоплим семки  или ядем фъстъци, пуканки и чипс, на какво се дължи? Какво ни кара да се пристрастяваме към мазните храни? Учените смятат, че са открили виновника. Името му е "ендоканабиноид".

Учени установиха, че човешкото тяло произвежда дрога, която стои в основата на пристрастяването ни към мазните храни. Според американски изследователи от университета в Калифорния, в човешката храносмилателна система се произвежда вещество, подобно на канабиса, наречено ендоканабиноид, което ни кара до посягаме често към чипса и пържените картофки. Тази човешка дрога стимулира производството на стомашни сокове и така "отваря" усещането за глад.

Защо обичаме мазно?

Всъщност удоволствието от яденето на мазна храна не е продукт на модерната цивилизация, а е по-скоро наследено от еволюцията. Ръководителят на изследването Даниеле Пиомели припомня, че за прадедите ни е било абсолютно наложително да консумират мазнини - именно те са гарантирали оцеляването им в суровите условия на живот. В днешно време обаче мазнините са в изобилие и прекаляването с тях води до сериозни заболявания като рак, диабет и наднормено тегло.

Откритието на ендоканабиноид ще ни спаси от  пристрастяването към чипс

Американските изследователи се надяват, че откривайки ендоканабиноидите, те са открили и начин да контролират пристрастяването към чипс и сие. Преди това обаче те ще трябва да докажат, че спадът в нивото на ендоканабиноидите води и до по-бързо настъпване на усещането за засищане. От голямо значение е фактът, че веществото се образува в специални рецептори в червата. А това, според учените, е много важно, тъй като въздействието на медикаментите ще бъде насочено към червата, а не към мозъка. По този начин ще бъдат избегнати опасните странични ефекти, типични за медикаментите, "атакуващи" мозъка.

 

Източник: Дойче веле

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1187 посетителя в сайта