www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА СЕ ХРАНИМ ЗДРАВОСЛОВНО В ОФИСА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Офиса и здравословното хранене
Да се храниш здравословно в службата не е много лесно - ведомствените столове най-често не са загрижени за линията на своите клиенти. Утешителното е, че ако се внимава със столската храна, формата може да се запази.
Какви храни да предпочитаме?
Акцентира най-вече на задушените и варените блюда, а пържените и печените да се избягват. Картофите са най-добрият пример: те принципно изобщо не водят до напълняване, 100 грама имат само 160 килокалории, но пък 100 грама пържени картофи - 300. Трябва да се внимава и със сосовете, спагети "Карбонара", например, които съдържат сметана, и имат два пъти повече калории от спагетите само с доматен сос.
Столската храна може да се окаже коварна за теглото
Подгответе у дома служебното меню!
Всъщност обаче съвсем не всеки е длъжен да ходи на стол, ако прекарва по цял ден в офиса - има и други възможности, особено ако на разположение са печка или микровълнова фурна. В такъв случай храната може да се приготви вкъщи и да се затопли в службата. А ако нямате на разположение печка, може да се импровизира - например ако се свари супа, стопли се на сутринта и се отнесе в термос на работното място - така ще разполагате с топла храна. Много препоръчителна и здравословна е, разбира се, и салатата, която съвсем лесно може да се приготви предварително вкъщи. За да е по-разнообразна, могат да се добавят парченца месо, царевица или скариди, а заливката е най-добре да се донесе в службата в отделен буркан.
Така остава само последният въпрос - какъв да е десертът? Ако ден след ден се набляга на шоколадовия крем и сладоледа, резултатът тутакси се забелязва на кантара. Този, който непременно иска да хапне и нещо сладко, е по-добре през седмицата да се подсигури с плодове или плодово кисело мляко - при това положение спокойно би могъл да си позволи в неделя крем карамел.
Високата възглавница спасява от стошани киселини
Бързината вреди, височината помага
Експертите съветват също да се избягва бързото "натъпкване" по обед, желателно е времето за хранене да е достатъчно, за да я има и насладата от храната. Това е не само по-здравословно, но и насищането ще е по-ефективно. Този, който се храни твърде бързо, често не забелязва, че вече е сит, което се отразява и на формите.
Що се отнася пък до не особено приятните киселини, главният редактор на "Фармацевтичен преглед" Петер Канцлер казва следното:
"Причинителите на киселини са много - освен обилното и богато на мазнини ядене и сладкишите, алкохолът, кафето, но най-вече газираните напитки могат да предизвикат това явление. Съветът за спасение от киселините е в пиенето на повече вода, но не газирана, както и мляко. Още нещо - по-добре е да се храните по-често с по-малки порции. И третото - възглавницата в кревата да бъде поставена максимално високо - това също помага."

 

 

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1192 посетителя в сайта