www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА ЗАРЕДИМ С ЕНЕРГИЯ ВОДАТА?

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

 

 

Американско проучване доказва колко важна е водата освен за другото и за нашата психика. В хода на дълъг експеримент специалистите са доказали, че една от основните причини за повишаване на риска от депресия е недостатъчното количество вода, което хората приемат на денонощие. Това разкри пред “Труд” психоложката доц. д-р Маргарита Бакрачева, член на Националния воден съвет. Тя разказа за експеримента и изводите от него: “Доброволци били разделени в 2 основни групи - едните получавали вода колкото желаят за деня, а вторите били с ограничен прием. След няколко дни отчели, че членовете на втората група започнали да стават раздразнителни, били в лошо настроение, а някои открито проявявали злоба и завист по различни поводи. Макар и не толкова явно, същите участници показали понижена способност да разсъждават бързо и точно. Те работели по-бавно над поставените им задачи, изискващи логично мислене, а това ги дразнело допълнително.

Според учените количеството вода, което е необходимо за правилната дейност на един организъм, е строго индивидуално и зависи от фактори като физическо натоварване, климатични условия, температура на въздуха в помещението и др. Но средното количество е 8-9 чаши за денонощие и това твърдение не бива да се подлага на съмнение. Наблюдаващите експеримента подчертават, че става дума за вода, а не за общо количество течности”, поясни доц. Бакрачева.

Ако искате да имате здрав сън, чаша вода е задължителна, показва пък друго изследване. Дехидратираният организъм проявява признаци на умора, подложен е на по-голям стрес, а липсата на вода може да причини безсъние, мигрена и дори депресия заради нарушения електролитен баланс в мозъка.

Според Маргарита Бакрачева водата е една от най-често срещаните фобии у хората (страх от удавяне, дълбоко, плаване), но и най-разпространеното средство за лекуването им: “Хладна вана или душ вечер изчистват тялото и съзнанието, а шумът на поточе или река, плисъкът на вълните гонят тревожните мисли.

Ако страдаме от безсъние, можем да си представяме спокойно езеро или лунна пътека на морето, за да заспим. Водата се пие през деня, вечер не прекалявайте, за да не задържате течности в организма си. Водата помага на положителното мислене, но може и да бъде заредена с добри емоции и така да активира защитните механизми на тялото. Препоръката ми като психолог е в случай на повишено психическо напрежение да се налее вода в добре познат или любим съд и да се прекара известно време с него, за да се зареди водата с положителни мисли и чувства. Може да й “поговорите”, да й пуснете музика или просто да я подържите между дланите си. Ще усетите промяната веднага след като я изпиете.”

От една страна, водата има своето място като естествена природна субстанция, която е важна за електролитния баланс в тялото, а от друга - не по-малко значение има нейният символен заряд и ролята й на архетип.

На физическо ниво знаем, че за да се чувстваме добре, е важно да не изпитваме болка или телесен дискомфорт. Например всеки от нас знае как се чувства след безсънна нощ - променя се начинът, по който възприемаме светлината, шумовете, ставаме по-чувствителни към реплики, които не биха ни наранили, ако сме в нормално състояние на духа. По същия начин всеки един дисбаланс, включително и дисбалансът, предизвикан от дехидратация, се отразява на нашето психическо състояние. Променя се начинът, по който възприемаме и реагираме на света. Така страданието от телесно се превръща в психическо.

В тази връзка разглеждаме водата като хармонизатор между телесното и духовното. Още от хилядолетия живителната напитка е символ на силата заради важността си за живота. По тази причина тя е и част от религиозните обреди. Водата е свързана и с много от поверията във всекидневието. Например да си напръскаш лицето с вода, да отмиеш от себе си негативната енергия. Поради тези причини и поради дългата връзка между човека и водата тя заема голямо място в съзнанието ни и е важен архетип от хилядолетия за всички хора.

Иранският доктор Батманджелидж, който в края на 80-те години издава книгата “Тялото жадува за вода”, която става световен бестселър, пише, че мозъкът тежи средно 1,4 кг. Смята се, че 85% от съдържанието му е вода, докато останалите тъкани в тялото съдържат около 75%. Мозъкът е най-чувствителен към загубата й, не може да понесе дори 1% липса.

Водата е непосредствено необходима за изработването на всички невротрансмитери, включително серотонина - хормона на щастието. Ако в организма няма достатъчно вода, се появяват умора, главоболие, нарушена концентрация, намалена памет.

Водата е по-добро ободряващо средство от всички напитки по света, няма никакви странични ефекти, помага за намаляване на стреса, безпокойството и депресията. Тя е необходима за изработването на всички хормони, произвеждани от мозъка, включително мелатонина, който гарантира добрия ни сън. Дехидратацията води до безсъние.

Най-бистрата напитка предотвратява дефицита на внимание при децата и възрастните, подпомага преодоляването на умората - дава младежка енергия.

Живителната течност предотвратява загубата на паметта с остаряването. Подпомага намаляването на риска от развитие на болестта на Алцхаймер, множествена склероза, Паркинсонова болест и болестта на Лу Герик. Водата помага да се преодолее зависимостта от наркотици, кофеин, алкохол и лекарства у прекъсналите употребата им.

Дехидратацията е стрес за организма. Какво се случва при стрес? Нещо като тревога в армията - мобилизация! Когато нещо ни причинява дискомфорт (дори когато ние самите не го осъзнаваме), тялото ни го знае преди нас! Стресът води до мобилизиране на най-важните вещества от резервите на тялото. В този процес се изразходват и част от резервите на водата. Защото без нея в организма ни не се случва нито една реакция. И добре дошли в омагьосания кръг… Обезводняването предизвиква стрес, а стресът води до пo-нататъшно обезводняване. “Балансът е в нашите ръце”, казва доц. д-р Маргарита Бакрачева.

 

 

trud.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 163 посетителя в сайта