www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЛЕЧЕНИЕ С ГРОЗДЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

Какво представлява гроздолечението?

Лечението с плодове е практикувано още от древни времена. Прилагало се е лечение с грозде, ягоди и лимони. Най-известно между тях е лечението с грозде - Плиний, Целзий и Гален споменават за това в съчиненията си.

Как се прилага гроздолеченето в нараодната медицина?

Ето какво препоръчва народната медицина: болният сутрин много

рано на гладен стомах да яде сладки сортове грозде с тънка външна обвивка, сочно месо и лесно отделящи се семки, след като грижливо го измие от препаратите, с които е било пръскано. Някои препоръчват обвивките и семките на гроздовите зърна да се изхвърлят, защото могат да причинят разстрейство на червата. Други, обратно, да не се изплюват. Някои хора с по-чувствителни стомаси не понасят обвивките и семките на гроздето. Те трябва да пият само сока, който се получава след прецеждане на добре измито грозде. След това болният закусва.

Преди обяд отново яде втора порция грозде. Това се прави и преди вечеря. Гроздето, което трябва да се изяде през деня, се разделя на три части: сутринта се изяжда половината, а останалата половина се разпределя поравно за преди обяда и преди вечерята.

Какво количество грозде може да изяждаме на ден?

Обикновено общото количество грозде, което се изяжда за 24 часа, е от 1 до 2 кг. Превишаването на това количество може да има лоши последици за организма. Гроздето съдържа средно 15% захар, което значи 150 г в килограм, и ако човек изяжда 3 кг грозде, значи изяжда 450 г захар. Това огромно количество захар, което се повишава още и от обикновената храна, натоварва много черния дроб. Ето защо е добре дневното количество грозде да не превишава 2 кг.

Най-добре е да се яде по 1,5 кг на ден и лечението да продължи 2-3 месеца. Ако стомахът на болния позволява, гроздето да се яде заедно с обвивката и семето в него. В този случай то трябва да се сдъвква добре.

За да не дразни слизестата обвивка на стомаха, трябва преди употребата всеки грозд (макар вече и да е измит) да се топне и в топла вода (40 С).

Какво е действието на гроздето върху нашия организъм?

Гроздето действа пикочогонно, то очиства, минерализира организма. То участва в градивните процеси, възстановява загубени вещества. Много добра храна е при туберкулоза, очни болести, ушни болести, маточни болести, заболявания на далака и на черния дроб, невротично сърцебиене и други нервни заболявания, невралгия, болки във венците, скорбут, скрофули, разстроена обмяна на веществата. То лекува запека и неговите последици. С него се постига успех и при лечението на някои стомашни и чревни заболявания. То действа добре върху хемороидите (маясъла). Облекчава черния дроб и подобрява някои негови функции, особено ако е увеличен. Действа добре при подагра, при пясък в жлъчния мехур, бъбреците и пикочния мехур, при мигрена и артритни заболявания.

Изобщо лечението с грозде, особено когато е съчетано с водолечение и с други природолечебни методи (слънце, въздух, гимнастика и др.), оказва отлично действие.

Гроздолечение и кожните болести

Гроздолечението повлиява добре и някои кожни заболявания. В резултат изчезват много кожни прояви - екзема, копривна треска, ергенски пъпки (акне) и пр. За лечение на малокръвие някои препоръчват да се яде грозде от лозя, чиято почва е богата на желязо.

В древността са препоръчвали лечение с грозде на болни от диабет. Изглежда парадоксално: лечение със захар, когато това е забранено. Възможно е това лечение да има добри резултати у диабетици, които имат добра поносимост на въглехидратите и когато гроздето се употребява в допустимото количество по лекарско предписание.

При някои болни гроздолечението се прилага за отслабване, при други - за напълняване. Това зависи от начина и количеството на употреба на гроздето, при първите с гроздето се цели намаляване на храненето и се прилага несладко грозде, при вторите - увеличение, Т.е. към обикновената всекидневна дажба се прибавя гроздето, с което се дават допълнително 1000-1200 калории.

Стафидите могат да заменят прясното грозде през зимата

Освен през есенния сезон - август, септември и октомври - лечението може да се проведе и през останалото време посредством сухо грозде (стафиди) или пък гроздов сок (мъст), получен чрез стерилизация.

Стафидите се употребяват сутрин по 25-50 г, а преди обяд и вечеря -

по 50 до 100 г.

Гроздовият сок се употребява до 1-1,5 литра на ден: по 0,5 л сутрин,

обед и вечер преди ядене.

Пресният гроздов сок съдържа много захар и минерални вещества

(калий, магнезий, калций, силиций, желязо); намират се също и фосфати и малко количество белтъчини. Пресният гроздов сок съдържа също витамин С и витамини от групата В и е отлична храна за децата.

При гроздолечението трябва да се избягват месото, зелето, саламите, преварените яйца, сиренето. Бира също не бива да се пие. Мляко се

допуска.

Мерки срещу химикалите, използвани при пръскане на гроздето

Пръскането на лозята с химикали често предизвикват  стомашни разстройства с диария, повръщане и пр., а понякога свършват и със смърт. Това налага гроздето, преди консумация да се кисне най­-малко 15-30 мин в чиста вода (с 250 мл оцет на 1 л вода), след това да се изплакне в 2-3 чисти води и тогава да се яде. 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1290 посетителя в сайта