www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПОМОРИЙСКА КАЛ

(2 votes, average 3.50 out of 5)

 

 

 

 

 

Лечебната кал на Поморийското езеро, което траките наричали езерото на трите нимфи, помага при проблеми на опорно двигателния апарат - артрози, артрити, състояния след травми и фрактури. Но и при кожни заболявания, неврити, радикулити, дискова болест, диабет, бронхити, синузити, дори при стерилитет.

“При нас идват жени с хронични възпалителни процеси, както и с дисфункция на яйчника”, разказа  д-р Георги Продромов от санаториума в Поморие. Според него калта може да отпуши тръбите и да стопи срастванията. “А лекуващ лекар се явява самото тяло. То взема от калта тези елементи и в такова количество, което му е необходимо”, каза д-р Продромов.

Почти всички национални ин витро центрове пращали пациентки в санаториума. За лечение пристигали и семейства от Великобритания, Турция и Русия. Руско семейство например било в Поморие на лечение през миналата година, а тази - съпрузите отново дошли, но вече като щастливи родители.

Поморийското езеро е с площ от 7 км и от древни времена е церило знатни особи, дори императори. Калта му е уникална заради водораслото зеленика, което се съдържа в нея. През 1925 г. проф. Параскев Стоянов направил първите проучвания. Било установено, че зелениката съдържа елементи от цялата Менделеева таблица, биологично активни вещества, 16 вида противовъзпалителни лекове от растителен произход, хормони и хормонални вещества.

“Калолечението има доказано противовъзпалително и обезболяващо действие, стимулира метаболитните процеси в организма”, добави директорката на санаториума Плумелина Мичева.

Калолечението може да включва няколко типа процедури. На първо място това са апликациите, които се извършват за около 20 минути при температура на калта 39°-42°. Калните вани се препоръчват за същото време, но при температура 37°- 38°. Те могат да се правят и с езерна рапа - това е водният пласт в езерото над калта, с идентичен химичен състав. Рапната процедура е по-лека от калната, което е много подходящо за пациенти с хипертония и болести на сърцето.

Друг метод на лечение с кал са вагиналните и ректалните тампони, както и египетския метод - калолечение на открито. В понеделник в санаториума бе открит т. нар. египетски плаж. Лечението на него се извършва, като с кал се намазва цялото тяло и се оставя да изсъхне на слънце.

Освен лечебната лиманна кал, трупана от хилядолетия на дъното на езерото и езерната рапа, в Поморие се използва и матерната луга - краен продукт при солодобива. Тя представлява силно концентриран разтвор на различни йони, притежава добро противовъзпалително действие и успешно се използва при проблеми на опорно-днигателния апарат, периферната нервна система, стоматологичните заболявания. Особено добри резултати дава луголечението с галваничен ток,така наречената лугофреза, при заболявания на ставите, артроза на гръбначния стълб и под формата на компреси.

В Поморие успешно се прилагат и слънцетерапията и морелечението. В първия случай се препоръчват утринните въздушни бани - при изгрев слънце, когато въздухът е свеж и наситен с озон и йод. Престоят трябва да бъде не повече от час. Предиобедните слънчеви бани следват от 8 ч до 10 ч, а обедните и следобедни са от 10, 30 до 17 ч, когато вълнението на морето се засилва и въздухът е наситен с “морски прах”.

При морелечението се взема топла морска баня - във вана със затоплена до 39° морска вода за 20 минути, и студена морска баня - къпане в морето или басейн с естествено загрята от слънцето вода от май до септември включително. Продължителността на морските бани е различна и е в зависимост от заболяването.

Престоят в морето например може да се увеличава постепенно до пределната поносимост - без умора, набръчкване на кожата, тръпки. Тези два типа лечение имат ефект при заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища - ринит, спастичен и влажен бронхит, както и при невродермит, екзема, псориазис, хронични заболявания на половите органи, анемии, хипотония (ниско кръвно налягане) и др.

В Поморие пясъколечението е неделимо от слънцелечението. Пясъчните бани биват два вида - естествена пясъчна баня с пясък, загрят от слънчевите лъчи до 45°-50°. С него се покриват части от тялото или цялото тяло - общи. Но общите пясъчни бани са по-трудно поносими и трябва да се практикуват рядко. Изкуствените пясъчни бани се правят на кушетка или във вана със специално устройство за около 1 час. При тях освен увеличеното потоотделяне настъпва подобряване на кръвообращението и лимфообращението, подобрение на обмяната на веществата. Пясъчната баня може да предшества калната процедура.

 

 

trud.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1097 посетителя в сайта