www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПИЛЕШКО С АНТИБИОТИЦИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

96 процента от пилетата в Германия, пълни с антибиотици

Обичаме пиле на грил, пилешко филе, пилешки крилца, с една дума, пилето на много от нас е любима храна. Добре, но някой зададе ли си въпроса, какво хапваме заедно с пилешкото месо?

Министерството, което отговаря за защитата на потребителите в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, установи, че 96,4% от бройлерите на германския пазар са пълни с антибиотици, коментира Дойче веле. Това означава, че да се намери чисто пилешко месо в магазините е почти невъзможно. Използваните медикаменти са в рискови за човешкото здраве количества.

По закон всеки производител в Германия трябва да води отчет как прилага медикаментите. А проверка от ветеринарен лекар трябва да установи дали отбелязаното отговаря на истината. Всичко това обаче всъщност не се случва. И то поради един законов абсурд: в закона за лекарствата не е постановено какви количества антибиотици е разрешено да бъдат използвани.

Какви са причините пилетата да се тъпчат антибиотици?

Но проблемът е не само в този закон. Масовото отглеждане на животни почти не оставя място за отговорното им и хуманно третиране. За все по-кратки срокове трябва да се отглеждат все по-едри животни. Поради тази причина една четвърт от отглежданите по този начин животни дори не са в състояние да се държат на краката си, казват от Службата за защита на животните. И това е само едно от куп грозни последствия.

Най-фрапиращи са обикновено условията на отглеждане. Малки площи са претъпкани с огромен брой птици, което прави невъзможна нормалната грижа за тях. Ако само една от птиците е болна, във водата за всички се добавя антибиотик. Но количествата антибиотици, установени в пилешкото месо при проверката в Северен Рейн-Вестфалия, са толкова големи, че едва ли може да се говори за лечение. По-скоро става дума за целенасочено натъпкване на птиците с антибиотици, за да се ускори растежът им.

Кои снабдява с антибиотици производителите на пилешко месо?

Нещата изглеждат още по-абсурдни, когато си зададем въпроса кой снабдява производителите с медикаменти. Понеже в Германия няма аптеки за лекарства, предназначени за животни, антибиотиците се продават от ветеринарните лекари. В провинция Северен Рейн-Вестфалия над половината от дохода на повечето ветеринари идва именно от продажбата на антибиотици.

Виновен е обаче и потребителят. Месо се консумира в прекалено големи количества и прекалено често, а повечето хора дори не се замислят откъде идва месото, което поглъщат - и така сами са си виновни за това, че покрай месото си похапват и антибиотици.

А, след това се питат, защо антибиотиците вече не действат, ами ние си ги вземаме всеки ден под формата на пилешко месо!

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1169 посетителя в сайта