www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ГЕНИТЕ РЕШАВАТ, КОЛКО ЩЕ ЖИВЕЕМ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Гените решават колко дълго да живеем. Не може да не е така, щом и хора, водили нездравословен начин на живот, надхвърлят стоте. Коя ли е печелившата генна комбинация? Наградата за верния отговор е 10 милиона долара.

Професор Томас Пърлс от Бостънския университет е убеден, че не можеш да надхвърлиш 100 години, ако нямаш известни генетични предимства. В момента Пърлс набира кандидати за един проект на фондация  "Х prize", обявила премия от 10 милиона долара за този, който успее да разчете пълния генетичен код на сто души на възраст над 100 години, съобщава Дойче Веле.

Генетичната компенсация

Ала това ще бъде само първата стъпка. "Необходими са ни 10 000, а не само 100 гени, за да можем да установим връзката между генетичния материал, болестите и здравето", подчертава пионерът на генетичните изследвания Крейг Вентър, който е в комисията на обявения от фондацията конкурс.

Един от участниците в проекта - Джордж Ебърхарт, е навършил наскоро 107 години. Дали неговият генетичен материал ще бъде от полза, щом никой от рода му не е доживял до 100 години, а малцина са достигнали 90. Защо тъкмо той е достигнал тази пределна възраст? Ебърхарт шармантно приписва дълголетието си на своя здрав брак: женен е за Мари вече цели 70 години. Тя от своя страна уверява, че мъжът й бил в такава страхотна форма благодарение на разнообразните си интереси.

Подобни обяснения за съжаление не вършат никаква работа на науката. Те не могат да обяснят и странния на пръв поглед факт, че до дълбока старост достигат и хора, водили абсолютно нездравословен начин на живот. Според учения Нир Барзилай от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк генетичният строеж явно е в състояние да компенсира частично вредите от нездравословния живот.

Силата на гена

В хода на изследванията си върху начина на живот на столетниците Барзилай се е натъквал на много хора, които са били прекалено пълни, които са пушели, не са спортували и изобщо не са се хранили здравословно. Най-възрастната участничка в неговата програма, която починала малко преди 110-ия си рожден ден, е пушила до края на живота си.

"Тя имаше гени, които я защитаваха от въздействието на околната среда", обяснява Барзилай. Това тълкуване се подкрепя и от данните за семейството й: една от сестрите й е умряла на 102 години, а брат й е на 105 и все още управлява един хеджфонд..

 

 

 

Дойче Веле

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1233 посетителя в сайта