www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МАЛКИТЕ ДОЗИ АЛКОХОЛ МОГАТ ДА БЪДАТ И ПОЛЕЗНИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Полезните малки дози алкохол

Умерената консумация на алкохол има някои благоприятни ефекти, разказа доц. Веселка Дулева от центъра по обществено здраве и анализи. Един от изводите е, че тя помага да се отърсим от стреса и нормализира работата на сърцето. Описани се различни механизми на влияние на малки дози. Те намаляват нивата на холестерола и се подобрява съотношението между добрия и лошия в полза на добрия холестерол, цитира проучванията доц. Дулева. Смята се, че в умерени количества алкохолът подобрява серумните нива на фибриногена, което означава, че намалява риска от образуване на тромби или действа като антикоагулант, поясни експертът. Този ефект обаче бил кратък във времето - около 20 часа.

Умерените количества алкохол могат да намалят освен това С-реактивния протеин, който участва във възпалителните процеси в организма. Високите му нива се смятат за предвестник на коронарни проблеми и атеросклерозата. Дори се подобрява ритъмът на сърцето. Все пак хората със сърдечносъдови заболявания и хипертония трябва да се консултират с лекар дори ако консумират малки количества алкохол. Той ще прецени взаимодействието с медикаментите на тези пациенти.

Любопитен факт е, че французите не боледуват често от сърце въпреки традиционно мазната си кухня. Те обаче консумират много червено вино. Учените казват, че умерената употреба на червените вина има по-добър ефект върху съдовете, отколкото умереното приемане на концентрати. Приема се, че това се дължи на специфичния състав на виното, което съдържа много биологични съставки с антиоксидантни свойства. Най-силната е ресвератрол. Той стана модерен и като хранителна добавка. Виното съдържа освен това още полифеноли, витамини - все вещества, които са с антиоксидантен ефект и предпазват клетките от увреждания. Те са подложени на агресия както от външни замърсявания, така и от вътрешна атака на вещества, образувани при разграждането на храната, които увреждат клетките. Други напитки като бирата пък съдържат витамини от групата В.

Не бива да се забравя, че всички видове алкохол са много калорични, напомня доц. Дулева. Един грам чист етанол зарежда със 7 ккал.

Ползата от умерената консумация на бира, вино или концентрати е дискусионна, но за консумацията на високи дози експертите са единодушни: Вреди. Има неблагоприятен ефект както в краткосрочен, така и в дългосрочен аспект, когато се нарушава работата на всички органи и системи.

Оптималната дневна доза не предполага комбиниране от аперитив и второ, трето питие по време на хапването. Или по чаша бира или вино, или 50 мл твърд алкохол на ден, категорична е специалистката.

Алкохолът има и токсичен ефект - нарушава чернодробните функции при разграждането на по-големи количества. Често превишената употреба предизвиква панкреатит, свързва се и с ракови заболявания на панкреаса, но и на ларинкса и хранопровода.

 

 

24chasa.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 87 посетителя в сайта