www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БРОЙ ХРАНЕНИЯ НА ДЕН

(1 vote, average 4.00 out of 5)

 

 

 

Колко пъти да хапваме на ден?

Отговаря Д-р Людмила Емилова

Броят на храненията зависи от редица индивидуални фактори.

Моят съвет е все пак винаги да се започне с билков чай с мед и след около 2 часа да ядем плодове.

На обяд за начало е добре да има салата от сурови зеленчуци (според сезона), овкусени с лимон и зехтин. Може да се прибави постна храна с филия пълнозърнест хляб (най-добре от лимец).

Около 16 часа е препоръчително да се приеме билков чай с лимон или фреш от плодове или зеленчуци (в този сезон изключително полезен е прясно изцеден сок от тиква или моркови).

Хубав навик е между 18 и 19 часа да вечеряме отново със салата от сурови зеленчуци (различни от тези на обяд). Можем да прибавим отново постно ястие с филийка хляб. Ако предпочитаме животински продукти (месо, риба, яйца, млечни храни), ядем само един вид от тях и никога не прибавяме в този случай към менюто хляб, картофи или ориз.

Това е пример на природосъобразно разделно хранене. То дава възможност на храносмилателната система да си почине между отделните хранения и правилно да се разградят белтъчните и въглехидратните храни.

За хората с повече излишни килограми е универсално правилото на обяд да останат само на салата, а ако са по-гладни - да прибавят слънчогледови или тиквени семки или някакви сурови несолени ядки.

Много полезни вечер са лукът, чесънът, празът - 3-те естествени "антибиотика" с чудесно противораково и антисклеротично действие.

Ако се храним много често, макар и по малко, храносмилателната ни система няма почивка. Тя се затлачва и се появяват проблеми. Още по-лошо е, ако цял ден сме на кафе и цигари, а вечерта приемаме големи количества най-разнообразна храна (много животински продукти - различни по вид, плюс храни от бяло брашно и бяла захар). А най-лошо е, ако последното е съчетано с много алкохол.

 

 

 

 

Източник: 24chasa.bg

 

















Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 129 посетителя в сайта