www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Доц. д-р Светослав Ханджиев, диетолог ни съветка как да се храним правилно

Кралска закуска, обяд на богаташ и вечеря на бедняк е класическата формула според науката за храненето за разпределянето на прием на калории за здравия човек, рзказва доц. Ханджиев пред  "24 часа".

Като последното за деня ядене не трябва да е непосредствено преди лягане. А минимум 2-3 часа по-рано.

Всеки конкретен случай трябва да се разглежда индивидуално, но при лечение за намаляване на наднорменото тегло се препоръчва към тези основни приеми да се добавят още 1-2 междинни подкрепящи нискокалорични хапвания.

Пет хранения са подходящи и за малките деца, учениците, студентите, по време на възстановяване след болест или екстремно натоварване.

Като член на Европейската академия на науките по хранене (EANS) напълно споделям това становище, защото то е подкрепено с установени от няколко десетилетия факти. Медицината е категорична, че преяждането и препиването не са естетически, а здравен проблем. Те поставят в най-голям риск сърцето, кръвоносните съдове, мозъка, панкреаса, но влияят зле на всички органи и системи. Особено ако става дума за прекаляване късно вечер. Това претоварване на стомаха води и до затрудняване на сърцето, нарушава биологичните ритми на организма и води до дисбаланс на всички ензими и хормони.

Важен е равномерният ритъм на приема на храна. Хубаво е да става по едно и също време, за да се оптимизира производството на стомашни сокове.

Много се говори за проблемите със съня при смяна на часовите пояси, но на същия стрес при "7 часа разлика" е подложена и храносмилателната система при промяна на ритъма на хранене.

При пътуване това няма как да се избегне, но е излишно човек да си го причинява по желание с ядене по различно време. Особено ако се поглъщат неразумно големи порции. Което неминуемо се получава и при ядене веднъж дневно. Такъв начин на живот води до хиперинсулинемия - повишена секреция от панкреаса, и едновременно изостря глада и апетита.

Следователно не помага за намаляване на теглото и превенцията на сърдечносъдовите заболявания.

Много редки са случаите на добро здраве и физическа форма при хранене само веднъж дневно както сам е разказвал за себе си ген. Владимир Стойчев - известният военен, политически и спортен деец от близкото минало, представял се отлично не само на фронта и в дипломацията, а и на олимпиади и международни конни състезания. Но изключенията само потвърждават правилото.

Основният проблем на съвременния българин е, че не закусва, обядва на крак - най-често сандвич с кафе, и когато се прибере вечер изгладнял, изпразва хладилника. При подобен хранителен режим лесно се трупат килограми от най-рисковия вид - около корема.

Съветвам да се яде 3-5 пъти, но по малко. И ако се налага редукция на теглото, определянето на конкретния режим да става след консултация със специалист.

 

 

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 89 посетителя в сайта